• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procena vrednosti NIS-a početkom septembra

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će konsultantska kuća Dilojt i Tuš do početka septembra proceniti vrednost Naftne industrije Srbije, kako bi na osnovu toga moglo da se pregovara o ceni sa Rusima.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će konsultantska kuća Dilojt i Tuš do početka septembra proceniti vrednost Naftne industrije Srbije (NIS), kako bi na osnovu toga moglo da se pregovara o ceni sa Rusima.

"Potpuno je jasno da gasnim sporazumom cena za NIS nije uvrštena kao element. Postoji protokol koji je potpisan na bazi tadašnje procene Gasproma, ali ona nije sastavni deo sporazuma", naveo je Dinkić.

Prema prvim podacima, dodao je, NIS je u prvih šest meseci ove godine ostvario rekordan profit, koji je za 50 odsto veći nego za čitavu prošlu godinu.

"Na osnovu toga godišnji profit NIS-a bliži se iznosu od 400 miliona evra koji je ponuđen za 51 odsto kapitala kompanije, tako da bi se iz dvogodišnjeg profita mogla isplatiti čitava kompanija ukoliko bi se zadrzala cena iz protokola, sto je dosta nerealno", istakao je ministar.

Dinkić je naveo da je prethodna vlada bila u pregovorima za NIS, a da nije imala procenu vrednosti kompanije.

"Zna se samo kolika je knjigovodstvena vrednost kapitala koja je u 2007. godini iznosila 1,2 milijarde evra", istakao je i dodao da tržišnja vrednost nikada nije određena.

Dinkić je izrazio uverenje da je u konačnom ugovoru za NIS moguće napraviti aranžman kojim će biti zadovoljnjije obe strane.

"Za Vladu Srbije je bitno i da građani i zaposleni u NIS-u koji su dobili besplatne akcije dobiju akdekvatnu cenu. Predmet pregovora biće i način na koji će biti procenjena vrednost akcija, odnosno kako će izlaziti na berzu ili po kojoj ceni će ih otkupiti Rusi", dodao je.

Dinkić je kazao da je ostalo da se ratifikacija energetskog sporazuma Srbije i Rusije obavi u prvoj polovini septembra izrazivši uverenje da je to samo "pitanje dana".

Istakao je i da je predstavnicima ruskih vlasti danas uputio pisma u kojima izražava zadovljstvo zbog sklapanja gasnog aranžmana I da bi želeli da što pre krenu sa realizacijom.

Dinkić je naveo i da prema prvim procenama, postojeće formula koja se u Srbiji koristi za izračunavanje cene goriva nije adektvatna i da bez relinih povećanja troškova proizvodnje formula dovodi do rasta cena derivata koji se preliva na potrošače.

"Prerađivačka cena koju NIS naplaćuje daleko veća nego bilo gde u svetu", naveo je Dinkić i dodao da će predloziti da jedna sednica Odobra Vlade Srbije za ekonomiju i finansije bude posvećena toj temi.

"Ideja je da se razmotre formule i da se vidi da li nešto može da se učini sa prekomponovanjem strukture cene naftnih derivata, ukoliko se naša inicijalna analiza pokaže kao tačna", kazao je Dinkić.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image