• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bonovi za benzin nova valuta u Zimbabveu

Teško pogođeni najvišom inflacijom na svetu i pod zabranom vlasti da koriste devize za kupovinu, građani Zimbabvea su posegnuli za novim oblikom novca - bonovima za benzin.

Teško pogođeni najvišom inflacijom na svetu i pod zabranom vlasti da koriste devize za kupovinu, građani Zimbabvea su posegnuli za novim oblikom novca - bonovima za benzin.

Ulazak benzina u igru odražava potpuni haos finansijskog sistema Zimbabeva, gde se cene danas izražavaju otvoreno u američkoj valuti, novom zimbabveanskom dolaru koji se pojavio prošle sedmice i starom domaćem novcu koji ima 10 puta više nula od novih novčanica.

Čak su se i kovanice vratile u opticaj iz koga su bile potisnute 2002. godine.

Aukcujska kuća Hamner i Tongs objavila je za četvrtak prvu "trampu": desetine automobila i druge robe biće iznete na aukciju na kojoj će se plaćati bonovima za benzin, što nije zabranjeno.

"Sad prodajemo u litrima, a ne dolarima," saopštila je kompanija. Učesnici nadmetanja moraju da polože depozit od 1.000 litara benzina u bonovima, u vrednosti od oko 1.500 američkih dolara po tekućim cenama goriva na pumpama.

Bonovi za benzin se već koriste u plaćanju nekih kućnih računa. Mnogi poslodavci isplaćuju radnike delom u namirnicama.

Privatne finansijske institucije kažu da je stopa inflacije u maju bila oko 12,5 miliona odsto i se da je ovog meseca popela na 50 miliona proceneta.

Prvog avgusta centralna banka Zimbabvea obrisala je 10 nula sa lokalnih novčanica, a vlada je opomenula kompanije da se klone poslovanja u americkim dolarima. Takve transakcije su ilegalne i moraju biti prijavljene policiji.

Međutim od kako je novi novac izašao prošlog petka, vrednost mu je već opala za oko 20 odsto u odnosu na čvrste valute. Bonovi za benzin imaju daleko stabilniju vrednost, kažu analitičari.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image