• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dve nove kompanije zainteresovane za RTB Bor

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da su interesovanje za učešće na tenderu za Rudarsko-topioničarski basen "Bor" iskazale jedna od najvećih svetskih multinacionalnih kompanija i jedna nova ruska firma.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da su interesovanje za učešće na tenderu za Rudarsko-topioničarski basen "Bor" iskazale jedna od najvećih svetskih multinacionalnih kompanija i jedna nova ruska firma.

Dinkić u intervjuu agenciji Beta nije mogao da navede imena te dve kompanije, ali je precizirao da do sada nisu učeštvovale na tenderima za RTB i da će Rusi nastupiti u konzorcijumu sa Grcima.

"Novi tender za RTB raspisan je u julu i do sada je neformalno izražen interes više kompanija nego na prethodna dva. To znači da će novi model privatizacije u trećem pokušaju dati dobar rezultat", ocenio je on.

Dinkić je dodao da je RTB je sada atraktivan zato što će kupac preuzeti samo komercijalne obaveze kompanije, a državni dug će biti pretvoren u kapital.

"Biće formirano novo preduzeće i pobediće onaj ko ponudi veći nivo investicija i to potkrepi odgovarajućim bankarskim garancijama", kazao je on.



Država će u zajedničkom preduzeću, istakao je, biti suvlasnik, ali će RTB-om upravljati strateški investitor. Pregovorima će biti određeno da se državi kroz pet ili 10 godina omogući da svoj deo proda na berzi kroz inicijalnu javnu ponudu ili stratešskom partneru, naveo je ministar ekonomije.

Prema njegovim rečima, ideja je da se cena koju će države dobiti za RTB ne postigne odmah već kasnije kada se podigne vrednost kompanije.

"Do kraja ove godine moguće je rešiti pitanje RTB `Bor'", kazao je Dinkić.

Ministar je dodao i da prethodni pobednici tendera, odnosno svi sa kojima je država do sada potpisivala ugovore o prodaji RTB-a, neće moći da učestvuju na tenderima.

"To znači da Kuprom i Atek neće moći da se kvalifikuju za učešće na tendru za RTB zbog toga što nisu ispunili obaveze iz prethodnih ugovora i iz tog razloga se ne mogu smatrati solidnim investitorima", naglasio je.

Dinkić je dodao i da će se prava slika o broju zainteresovanih za RTB steći u septembru, pošto je trenutno u toku sezona odmora. "Ipak početak je ohrabrujući", naglasio je ministar ekonomije Srbije.

"Jedan od prioriteta Ministarstva ekonomije je da ovu godinu završimo sa okončanim privatizacijama u svim ključnim i velikim društvenim preduzećima", zaključio je Mlađan Dinkić.

Pokušaju prodaje RTB-a na tenderima raspisanim 2006. i 2007. godine bili su neuspešni pošto prvoplasirani ponuđači - rumunski Kuprom i austrijski Atek, nisu uspeli da obezbede novac za isplatu cene od 400 odnosno 466 miliona dolara.

RTB se bavi eksploatacijom i preradom bakra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image