• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gazpromnjeft se ne plaši procene NIS-a

Ruska kompanija Gazpromnjeft očekuje da će procena vrednosti NIS-a, koju je pokrenula Agencija za privatizaciju, "potvrditi pravičnost i ispravnost" rusko-srpskog međudržavnog sporazuma. Ministar za vanredne situacije Rusije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Srbijom, Sergej Šojgu, odlaže posetu Beogradu planiranu za 13. i 14. avgust

Ruska kompanija Gazpromnjeft očekuje da će procena vrednosti NIS-a, koju je pokrenula Agencija za privatizaciju, "potvrditi pravičnost i ispravnost" rusko-srpskog međudržavnog sporazuma, izjavio je Tanjugu savetnik predsednika Upravnog odbora Gazpromnjefta Dmitri Mališev.

"Gazpromnjeft veruje da će profesionalna, nezavisna i nepristrasna procena vrednosti kompanije NIS, koju je pokrenula Agencija za privatizaciju, samo potvrditi pravičnost rusko-srpskog međudržavnog sporazuma o saradnji na polju nafte i gasa, kao i protokola o osnovnim uslovima preuzimanja 51 odsto akcija NIS-a od strane naše kompanije", istakao je Mališev.

Srbija i Ruska Federacija potpisale su 26. januara ove godine Međuržavni sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa.

Mališev je podsetio da je ruska kompanija spremna da plati 400 miliona evra za preuzimanje 51 odsto akcija NIS-a, i da se obavezala da investira najmanje 500 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju srpske naftne kompanije.

Te finansijske smernice, određene su posle procene renomiranih međunarodnih kompanija, koje je odobrila i Vlada Srbije, a koja će biti drugi najveći akcionar u NIS-u, rekao je savetnik predsednik Upravnog odbora Gazpromnjefta i dodao da je ruska strana uverena u ispravnost ovih procena.

Mališev navodi da NIS sada funkcioniše na zaštićenom domaćem tržištu nafte i uprkos tome, nastavlja da akumulira dugove, što dovodi do smanjenja njegove vrednosti.

Vlada Srbije planira da liberalizuje energetsko tržište 2010. godine, "što će dovesti do pojačane konkurencije koja će zadati ozbiljan udarac NIS-u, pod uslovom da kompanija značajno ne uloži u rekonstrukciju i modernizaciju", rekao je Mališev.

"Gazpromnjeft nudi razumno rešenje u obliku industrijskog projekta, donosi i kapital, tehnologiju i resurse koji će omogućiti naftnoj industriji u Srbiji da zadrži svoje pozicije i postane lider na balkanskom energetskom tržištu. Svaki dan odlaganja rekonstrukcije i modernizacije NIS-a, koju smo mi predložili, dovodi do gubitaka po ekonomiju Srbije, te samim tim šteti i društvu i državi", zaključio je Mališev.

Ministar za vanredne situacije Rusije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Srbijom, Sergej Šojgu, odlaže posetu Beogradu planiranu za 13. i 14. avgust.

Portparol ministarstva Irina Andrianova izjavila je da se poseta odlaže zbog gruzijsko-osetinskog konflikta.

"Ministar se nalazi u Severnoj Osetiji, u Vladikavkazu, gde je angažovan na pružanju pomoći izbeglicama iz Južne Osetije", rekla je Andrianova.

Po njenim rečima, za sada nije jasno kada bi Šojgu mogao da otputuje u Srbiju.

Povod za posetu ruskog ministra nadležnog za privrednu saradnju sa Srbijom je bio, prema pisanju srpskih medija, odlaganje ratifikacije energetskog sporazuma.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image