• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dolar na maksimumu, akcije poskupele

Dolar je u ponedeljak na indikativnim valutnim berzama vredeo, prema ostalim jakim novčanim jednicama, najviše za proteklih šest meseci, zbog pojačane bojazni da će se tekući ekonomski problemi u SAD proširiti na ostatak sveta.

Dolar je u ponedeljak na indikativnim valutnim berzama vredeo, prema ostalim jakim novčanim jednicama, najviše za proteklih šest meseci, zbog pojačane bojazni da će se tekući ekonomski problemi u SAD proširiti na ostatak sveta.

Cene akcija u Evropi, SAD i Japanu su istovremeno uvećane, jer opadajuće kotacije nafte pozitivno deluju na globalna efektna tržišta, iako vojni konflikt koji je krajem prošle nedelje izbio između Gruzije i Rusije, izaziva bojazn od mogućeg smanjenja isporuka glavne energetske sirovine iz nalazišta u Kaspijskom basenu.

Evro se posle pada ispod važne psihološke granice od 1,50 dolara, na samom kraju prošnedeljnog poslovanja, danas na Londonskoj berzi donekle oporavio i u ranoj poslepodnevnoj trgovini je vredeo 1,502 "amerikanca".

Valutni analitičar ogranka UBS banke u Singapuru Ešli Davis (Davies) ocenjuje da je osetno jačanje dolara, tokom minule sedmice, usledilo zbog "lošijih ekonomskih pokazatelja van SAD" koji su "obogaćeni" i znatnim pojeftinjenjem nafte.

Investitori na valutnim berzama su, osim toga, "primili k znanju" i prošlonedeljnu ocenu čelnika Evropske centralne banke (ECB) da je usporavanje ekonomske aktivnosti u zoni evra veće od očekivanog.

Jačanje dolara bilo je uočljivo i na osnovu činjenice da je indeks američke valute prema korpi od šest novčaniih jednica najvećih trgovinskih partnera SAD danas, tokom podnevne trgovine u Londonu, uvećan na 76,152, što je najveći nivo od februara ove godine. Kasnije je taj indikator opao na 75,736.

Evropske akcije danas su, prema izveštaju Rojrtersa iz Londona, skočile na najviši nivo u više od šest proteklih sedmica, a najuočljiviji je bio rast cena hartija proizvođača automobila, kojima veoma prija slabljenje evra, jer podstiče njihove izvozne poslove.

Panevropski indeks FTSEurofirst 300, kojim se meri prosečna vrednost akcija najboljih kontinetalnih kompanija, uvećan je 0,8 odsto i bio je najvišim nivou od 26. juna.

Japanski Nikei indeks akcija na berzi u Tokiju je takođe ojačao, bezmalo dva odsto, u odnosu na kraj prošle poslovne sedmice, dok su cene akcija na samom otvaranju američkog tržišta takođe bile u usponu.

Ukoliko nafta još pojeftini u, izgledu je dodatni rast vrednosti dolara, a u tom slučaju treba očekivati i novi sok cena akcija, ocenili su eksperti na berzi u Frankfurtu, čije mišljenje je prenela agencija DPA.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image