• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grku smo već platili za RTB Bor - delić

Izvor Beta

Srbija je grčkoj firmi Mitilineos, koja potražuje 40 miliona dolara na ime odštete za neizmirene obaveze Rudarsko-topioničarskog basena Bor već platila deo odštete, doduše manji.

 Dug ERTB Bor - deo isplaćen Mitilionesu Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Plaćeno je 17 miliona dinara (danas oko 143.000€) po osnovu parnice koju je ta grčka firma pokrenula protiv Jugobanke a.d. Beograd u stečaju, piše današnja "Politika".

List prenosi da je glavnica tog duga iznosila 32 miliona evra, dok su obaveze sa kamatom narasle na 40 miliona evra.

Kolko para, toliko muzike

U Agenciji su objasnilili da to odgovara procentu u kojem je Jugobanka a.d. u stečaju namirila ostale poverioce drugog isplatnog reda. To znači da je u toj fazi stečajnog postupka u stečajnoj masi bilo toliko novca. Kako je navedeno iz Agencije, ostatak priznatog potraživanja namiriće se dinamikom i u procentu u kojem budu isplaćivani poverioci istog isplatnog reda.

U Agenciji za osiguranje depozita, koja vodi višedecenijski stečaj četiri velke državne banke, za "Politiku" su rekli da parnica koju je Mitilineos pokrenuo protiv Jugobanke okončana 2017. godine.

"Po tužbenom zahtevu firme Mitilineos, u iznosu od 46,9 miliona dolara, sud je utvrdio potraživanje u iznosu od oko 4,7 miliona dolara s kamatom zemlje valute, počev od oko 1999. godine, a odbio iznos od oko 42,2 miliona dolara", rekli su Agenciji za osiguranje depozita.

Kako se podseća, stečajni poverilac Mitilineos Holding iz Atine podneo je 22. marta 2002. Trgovinskom sudu u Beogradu prijavu potraživanja prema Jugobanci a.d. Beograd u stečaju na iznos od 46,9 miliona američkih dolara.

Trgovinski sud u Beogradu je krajem 2006. osporio tu prijavu u celosti, a za dokazivanje osnovanosti prijavljenog potraživanja uputio poverioca na parnicu, podsetili su iz Agencije.

O, NE: Zbog RTB Bor Grcima "dođemo" 40 miliona $

Za to potraživanje, podsetili su iz Agencije, vodio se sudski spor pred Trgovinskim sudom, odnosno Privrednim sudom u Beogradu, koji je okončan 2017. godine.

Evo za koliko smo stvarno "zavrnuli" Grke

"Presudom Vrhovnog kasacionog suda Srbije utvrđeno je devizno potraživanje firme Mitilineos kao poverilac Jugobanke u stečaju u iznosu od oko 4,7 miliona dolara s domicilnom kamatom zemlje valute, počev od 17. avgusta 1999. do isplate", prenosi "Politika" navode iz Agencije.

Po okončanju parnice, Mitilineosu je isplaćeno nešto više od 17 miliona dinara, ali to je tek 3,2 odsto utvrđenog potraživanja sa kamatom.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image