• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAZVOJ ILI...: Zašto Merkator rasprodaje objekte

Izvor MONDO/Agencije

Merkator grupa u sklopu "finansijske konsolidacije", odnosno spasavanja od prekomernih dugova sprema prodaju 17 objekata u regionu. Prodaće se i u Srbiji, ali "zbog razvoja", tvrde u Ministarstvu trgovine.

  Merkator planira prodaju objekata u Srbiji Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Taj postupak je deo strategije Merkator grupe iz 2014. godine, kako bi prodajom nekretnina i u Srbiji kompanija smanijila bankarske dugovi do nivoa koji, kako navode, oslobađa finansijska sredstava za dalja ulaganja u razvoj i investicije u narednom periodu, piše Beta.

Dobra perspektiva u Srbiji

Analize pokazuju da u celoj Merkator grupi najveći potencijal za razvoj ima maloprodaja u Srbiji jer se očekuje rast kupovne moći na osnovu očekivanog rasta bruto-domaćeg proizvoda, porasta zaposlenosti i stabilnog dinara. Takođe je za rast prodaje Merkatora u Srbiji potencijal i to što najveći trgovinski lanci zauzimaju 26 odsto tržišta, a ostalo drže mali trgovci. U okviru Merkatora S koji u Srbiji zapošljava 9.600 ljudi, posluju lanci Idea i Roda, a sve zajedno je vlasništvo Agrokora, koji je Hrvatska "privremeno oduzela" tajkunu Ivici Todoriću.

Merkator je za procenu vrednosti nekretnina i zemljišta koje nije u funkciji, i organizovanje tendera za njihovu prodaju angažovao konsultanske kuće JLL i Kolijers (Colliers).

Merkator namerava da do 2021. godine od prodaje nekretnina prihoduje oko 320 miliona evra, kako bi smanjio dug koji iznosi oko 850 miliona evra, prenosi zagrebački "Jutanji list".

"Na doboš" će osam trgovačkih centara u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj, a ostatak u Srbiji i Bosni i Hercegovini, pišu slovenački mediji, navodeći da im je to potvrđeno u toj trgovinskoj kući.

Na listi za prodaju su i Super Konzum u Zagrebu i Mercator Šiška u Ljubljani, koji su uvršteni među 15 najboljih trgovina u svetu po preporuci IGD, vodeće strukovne organizacija u oblasti trgovine.

Među tim nekretninama su i dve u Srbiji - Merkator centar u Novom Sadu i Roda FOB na Novom Beogradu (kompleks bivšeg IMT-a) koji se prostire na zemljištu od 100.000 kvadrata, a za koje već ima zainteresovanih kupaca.

MINISTAR LJAJIĆ SMIRUJE: SVE PO PLANU RAZVOJA

"Prodaja dva objekta Merkatora u Srbiji je bila ranije planirana i u funkciji je razvoja maloprodaje te kompanije", tvrdi ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je agenciji Beta rekao da je Merkator grupa prošle nedelje u Ljubljani kreditorima i bankarima predstavila plan restrukturiranja i daljeg razvoja tog trgovinskog lanca, koji uključuje prodaju 17 objekata u regionu.

MPC grupa kupuje TC Merkator?

"U tom planu je ideja da se proda 17 objekata Merkatora, od toga osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj i četiri u BiH. Namera je da se ti objekti, ako je moguće, prodaju zajedno, jednom investitoru, kako bi se smanjili dugovi prema bankama i dobavljačima", rekao je Ljajić.

Koliko će Srbiju koštati pad Agrokora?

On je istakao da Srbije nije među zemljama gde je planirana prodaja objekata Merkatora, ali da od ranije Merkator S priprema prodaju dva objekta, u Novom Sadu i na Novom Beogradu, kako bi obezbedio novac za dalji razvoj maloprodaje u Srbiji, za koju je procenjeno da ima veliki potencijal.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kupac

U NS prodaju jer novi trzni centar preko puta , Promenada, ce da ga ugasi samo tako. Pokusavaju da izuvuku sto vise mogu dok se Promenada ne zavrsi. Nema tu nicega drugog sem toga sto se tice NS.

Drmrspec

Uopšte je pitanje kako može doći do rasta maloprodajne trgovine kao grane, jer je tržište sve manje čak I ako je kupovna moć sve veća. Postavlja se pitanje da li je na ovom tržištu potrebno toliko lanaca maloprodaje ako se tržište svake godine smanjuje za oko 7%.

special image