• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NLB od Agroživa potražuje oko 60 miliona evra

Nova Ljubljanska banka (NLB) će od srpskog mesoprerađivačkog preduzeća Agroživ tražiti oko 60 miliona evra.

Nova Ljubljanska banka (NLB) će od srpskog mesoprerađivačkog preduzeća Agroživ tražiti oko 60 miliona evra.

Kako danas piše slovenački dnevnik za privredu i finansije Finance, grupa NLB će do 26. avgusta, kada ističe rok, prijaviti 60 miliona evra vredno potraživanje u stečajnom postupku Agroživa.

NLB ocenjuje da će prema najcrnjem scenariju raspleta stečaja izgubiti 30 miliona evra.

"Pravnici usklađuju poslednje detalje, potraživanja ćemo prijaviti iduće nedelje, prilično vremena pre roka", potvrdio je listu neimenovani izvor u NLB.

NLB, koja još ne daje zvanične informacije o celom slučaju, prema nezvaničnim informacijama, najveći je poverilac Agroživa sa oko 50 miliona evra, koliko potražuje matična NLB, a ostatak NLB Kntinental banka i LHB Frankfurt.

Stečajni upravnik Agroživa Stevan Moldovan je za Finance potvrdio da ukupna potraživanja od Agroživa dostižu 11 milijardi dinara, odnosno oko 140 miliona evra i da NLB do sada nije prijavila svoje potraživanje.

Kako je Beta nedavno objavila, poverilaca, koji imaju potraživanja prema Agroživu, ima oko 220.

Moldovan je rekao da za sada nije predložen način reorganizacije Agroživa, a o visini i načinu isplate poverilaca nije želeo da spekuliše.

Prema nezvaničnim informacijama koje objavljuju Finace, program bi trebalo da bude dat u septembru, jer bi u protivnom sud proglasio bankrot.

Izvori NLB potvrdili su da očekuju isplatu potraživanja u visini 70 do 80 odsto, dakle 42 do 48 miliona evra, što smatraju realnim jer, "suprotno drugim poveriocima, imamo većinu potraživanja osiguranih"
sa hipotekama na nekretnine, mašine i opremu, a nešto i akcijama u kompaniji.

"Prema najcrnjem scenariju, očekujemo isplatu u visini 50 odsto", rekli su još izvori NLB i dodali da bi najveći deo trebalo da bude u novcu jer Agroživ u ovom trenutku posluje "prilično normalno".

U NLB ne isključuju ni delomičnu konverziju potraživanja u vlasničko učešće u Agroživu za šta NLB navodno već ima određene otkupne ponude, ali čeka završetak stečajnog postupka.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image