• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka: Evo šta sve Srbija mora da uradi

Izvor MONDO/Tanjug

Vlada Srbije je posvećena reformskoj agendi, ali izazov sada je da obezbedi završetak reformi koje će doprineti dinamičnijem rastu, većem zapošljavanju i poboljšanju životnog standarda građana, kažu iz Svetske banke.

 Svetska banka - preporuke Srbiji Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji je, u intervjuu za novi broj Magazina Biznis, rekao da je najvažnije što je fiskalna konsolidacija bila veoma uspešna, iako i dalje na polju strukturnih reformi ima nedovršenog posla.

"Dosta je toga što još treba uraditi - od reformisanja kompanija u državnom vlasništvu, zatim reforme Poreske uprave, pa sve do boljeg korišćenja zemljišta koje je u državnom vlasništvu",izjavio je Ndegva.

Sve dok je agenda strukturnih reformi nedovršena, Srbija, kako smatra, neće biti spremna da iskoristi prednosti potencijalnog većeg rasta, zbog čega je neophodno da što pre završi reforme, jer će kad taj posao završi, benefiti vrlo brzo biti vidljivi.

Dodao je i da neke od državnih kompanija više nisu korisnici budžetskog novca, poput Srbijagasa, ili EPS-a koji ima dobre finansije.

"Pogledajte, na primer, Železnice u čijem smo reformskom procesu pomagali Vladi. Ovaj holding državi danas štedi 30 miliona evra godišnje. To je vaš novac, to je konkretan rezultat reformi. Ako vi taj posao ne završite, niko drugi neće", izjavio je on.

Smatra, međutim, da se EPS-om još uvek ne upravlja dobro u potpunosti.

"Treba unaprediti upravljanje, naročito kada je reč o izloženosti kompanije klimatskim promenama. Srbija u 21. veku ne sme sebi da dozvoli pad proizvodnje zbog vremenskih okolnosti. Proces proizvodnje mora da se isplanira, odnosno mora se spremiti dovoljno uglja za zimu. Jer, zima je predvidiva", izjavio je Ndegva.

Svetska banka: Srbija lider u reformama

Kako smatra, sledeća godina mogla bi da bude godina rešavanja brojnih problema.

Ukoliko Srbija želi predvidivost i doslednost onda je najvažniji preduslov vladavina prava, što će, kako je rekao, srpsku ekonomiju učiniti jačom.

U poslednje tri godine Srbija se umnogome promenila nabolje, a ekonomska politika koju je Vlada vodila bila je veoma pozitivna, pri čemu se najveća promena vidi na polju fiskalne ravnoteže.

"Od deficita i budžetske neravnoteže stigli ste do suficita u kasi i do uravnoteženih javnih finansija. To je veoma dobar rezultat, jer se situacija stabilizovala", izjavio je on.

Bilo je i bolnih mera, koje su, kako kaže, bile neophodne, zbog čega Srbija sada ima mogućnost da ostvari dinamičnije stope rasta.

Srbija ima najveći priliv stranih investicija u regionu, ali ima i mnogo potencijala za privlačenje novih investicija, što se, kako kaže, ostvaruje tako što se poštuje vladavina prava.

Na pitanje da li je našoj zemlji i dalje potreban Međunarodni monetarni fond, Ndegva je mišljenja da Srbiji nije neophodna finansijska podrška Fonda, poput nekih drugih zemalja.

"Nekim zemljama MMF je neophodan da bi im "prepisao" pravu terapiju, ako su u problemu. Srbija nije takva zemlja. Ali je korisno imati program sa Fondom, zato što daje kredibilitet onome što Vlada radi", izjavio je on.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivo

Da li se očekuje privatizacija u javnim komunalnim preduzećima na lokalu, pošto je donet zakon o komunalnim delatnostima??Hvala

Sandokan

Jedna ozbiljna stvar ceka Srbiju,samo sto se to dosta sporo resava..To je zakon o restituciji ili ti zakon o povracaju oduzete imovine u doba komunizma.Dok se to ne resi,drzava nece znati sa kolikom imovinom raspolaze.Jako dobar zakon koji sluzi i da se konacno popise sva ta drzavna imovina..jer drzava ne zna jos kolikom raspolaze.Samim tim ovaj zakon ide svima na ruku..napacenim ljudima kojima je imovina oduzeta i uzurpirana,kao i samoj drzavi.

XYZ

Nas narod (zahvaljujući političarima) ne razume da sve mere koje predlazu MMF i Svetska Banka su za poboljsanje zivota gradjana. Ne privrede, ne drzave, ne politacara vec samo gradjana. E sad to sto se oni zloupotrebljavaju u dnevno piliticke igre to je druga stvar. Nama trebaju EU, MMF, SB, Strazbur i sve institucije koje nas štite od drzave i politicara.

special image