• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine

Izvor MONDO/Agencije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ove godine dobiti strateškog partnera.

 RTB Bor Strateški partner do kraja godine, najavila premijerka Brnabić Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski
Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski



Do sredine ove godine biće okončani razgovori s kompanijama zainteresovanim za strateško partnerstvo s RTB Bor, a "tender za izbor strateškog partnera za RTB biće raspisan kada to najviše bude odgovaralo interesima Srbije", kazala je premijerka u Boru.

Premijerka je istakla da ima "ozbiljnih kompanija" zainteresovanih za strateško partnerstvo sa RTB.

Rusi hoće da kupe RTB Bor

Podsetila je da je bilo nekoliko neuspešnih privatizacija RTB-a i da Vlada namerava da obezbedi da budu potpuno zaštićeni državni interesi, jer je to jedna od najvrednijih domaćih kompanija.

"Privatni biznis rešenje za nezaposlenost"

U Boru nezaposlenost i dalje dostiže gotovo 23 odsto, pa je premijerka Ana Brnabić s rukovodstovm opštine razgovarala o podsticajima koje Vlade Srbije daje za otpočinjanje privatnog biznisa. "Bor je odlična sredina za pokretanje privatnog posla. Važno je da imamo privatnu inicijativu, a ogromni potencijali - poreske olakšice, subvencije i krediti, u ovom trenutku postoje kako bi ljudi krenuli u ovu priču", zaključila je premijerka.

Međutim, još nije odlučeno koliki će vlasnički udeo država zadržati u toj kompaniji jer "to zavisi od ponuda i referenci kompanija zainteresovanih za strateško partnerstvo sa RTB-om", kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da su u otvaranja novih rudnika potrebna minimalna ulaganja od 300 miliona dinara.

Premijerka je kazala da nekoliko kompanija, pre svega iz Kanade, želi da u okolini Bora otvori rudnike, što Vlada Srbije podržava, ali uz najviše ekološke standarde i uz zaštitu okolnih sela.

Odlaže se prodaja RTB Bora?

Brnabić je rekla da je RTB Bor "stao na noge", da ispunjava sve svoje obaveze i da u potpunosti primenjuje Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR).

Istakla je da se očekuje da će RTB sa 4.000 radnika, koji je prošle godine imao neto dobit od 42 miliona dolara, ove godine dobit povećati za 15 odsto.

"Očekujemo da će dobit ove godine biti 15 odsto veća nego 2017. Ipak, RTB-u su potrebna dodatna ulaganja od oko 300 miliona evra kako bi povećao proizvodnju i zbog toga se traži strateški partner", rekla je premijerka prilikom posete novoj borskoj topionici bakra.

Ona je ocenila da je RTB značajan poslodavac, jer pored toga što upošljava 5.000 radnika, od njegovog kontinuiranog rada indirektno zavisi 20.000 porodica širom Srbije.

Premijerka je ponovila da postoje kompanije zainteresovane za RTB Bor, ali da je važno da se sa tim "ne brza".

"Svako brzanje može da dovede do posledica koje ne treba da imamo", rekla je ona.

Vlada Srbije je, kako je dodala, obezbedila 1,1 milijardu dinara za izgradnju kolektora u RTB-u da ne bi došlo do "međunarodnog ekološkog akcidenta.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski podsetio je da ta kompanija u bruto domaćem proizvodu zemlje učestvuje sa 0,8 odsto i ozbiljan novac uplaćuje u republički budžet.

"RTB Bor je danas na zdravim nogama zbog veće proizvodnje i veće cene bakra, ali prvenstveno zbog velike podrške Vlade Srbije koju ima", rekao je Spaskovski.

"Grčki Mitilineos povlači tužbu protiv RTB Bor"

Komentari 37

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kika

Bilo bi dobro da se konacno i taj problem resi.

Marina

RTB Bor će sigurno dobiti najboljeg strateškog partnera.

Marina

Potrebno je izabrati najbolje rešenje i najboljeg strateškog patrnera za RTB Bor.

special image