• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Padaju prosečne plate, menja se računica

Izvor MONDO/Agencije

Koliko iznosi prosečna plata u Srbiji sada kada je promenjena metodologija i uzima se faktičko stanje iz Poreske uprave a ne istraživanje Statističkog zavoda?

Prosečne neto zarade u Srbiji u 2017. godini primenom nove metodologije su za 2,7 odsto niže nego što je proračunato ranijom metodologijom. Iznose 46.600 umesto 47.893 dinara, saopšteno je danas u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Srbija na samom dnu

U Evropi (zemlje EU-SILC u istraživanju Eurostata), sa medijanom prihoda od oko 213 evra Srbia se nalazimo na samom dnu. Nižu medijanu imaju samo stanovnici Rumunije (204€) i Makedonije (177€), dok su iznad Bugarska (263€), Mađarska (397€), Hrvatska (477€), pa sve do "nedostižnih" Slovenije (1.027€), Nemačke (1.773€), i Švajcarske (3.688€).

Po novoj metodologiji, koja je u primeni od 1. januara ove godine, prosečne zarade se obračunavaju na osnovu podataka iz evidencije Poreske uprave, a ranije su izračunavane na osnovu mesečnog istraživanja.

Podaci su se uzimali od privrednih društava, preduzeća, ustanova, zadruga - pravnih lica, kao i o privatnih preduzetnika - fizičkih lica. Problem je što je tako bilo obuhvaćeno samo oko 65 odsto zaposlenih, a još veći to što se prosečna zarada izračunavala tako što se masa zarada isplaćenih u mesecu deli sa brojem svih zaposlenih u Srbiji, bez obzira na to da li su svi oni i primili zarade.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miodrag - Požarevac

Ma ne verujem ni u ove ,,zvanične" cifre ! Radio sam do juče u firmi gde mi je nominalna plata iznosila oko 23.000 Din. ( Minimalac ) , u šta je računat: Regres za godišnji odmor ( koji sam koristio za četiri godine samo dva puta po 10 dana ), Topli obrok ( koga nije bilo vikendom, praznikom ...) , Osiguranje - za slučaj nezapošjenosti ( koji nisam mogao da koristim iz samo njima poznatih razloga ) ! Tako da sam primao čisto - 17.000°° Din. ! Pa kome se ne sviđa > izvoli na kapiju !

NK

Svi pricaju o prosecnim platama,..a niko o prosecnim troskovima. Ljudi izgleda imaju cudnu iluziju da ce plate porasti a da ce troskove iste placati. A u Nemackoj teleca dzigerica 47 evra i "jeftino voce 13 evra" U Srbiji narod moze vise da kupi za prosecno "mizernu" platu nego mnogi u EU za svoje "visoke" plate Razlika je da na Zapadu nemas BOTOVE i neradnike kojima je ceo Svet kriv za sopstvenu situaciju i koji se javljaju da komentarisu, nego se tesko i krvavo radi

Relista

Nemoguće. predsednik nas uverava da ubrzano sustižemo Nemačku po standardu.

special image