• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladi nikako do posla

Osećaju se sposobnim, vrednim, energičnim... ali, ipak, četvrtina spiska na biroima za zapošljavanje otpada na - mlade. Bez radnog mesta je oko 180.000 najproduktivnijih stanovnika Srbije, pa je ova stopa crnja nego u zemljama okruženja.

Osećaju se sposobnim, vrednim, energičnim... ali, ipak, četvrtina spiska na biroima za zapošljavanje otpada na - mlade. Bez radnog mesta je oko 180.000 najproduktivnijih stanovnika Srbije, pa je ova stopa crnja nego u zemljama okruženja.

Studiranje u nedogled, nedovoljno obrazovanje, slaba informatička pismenost, nedostatak prakse... samo su neki od razloga što mladi ljudi u Srbiji znatno duže i mnogo teže dolaze do posla od svojih vršnjaka u razvijenim zapadnim zemljama. U društvenim preduzećima zato je tek svaki treći radnik mlađi od 30 godina, a u preduzetništvu se oproba svaki deseti!

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a, je u predstavljanju poslednjeg istraživanja na uzorku od 4.794 ispitanika, predočio da se perspektiva omladine popravlja i da su danas mnogo spremniji da rizikuju u poslu i da se ne nadaju radnim mestima u državnim firmama.

"Naprotiv, oni su spremniji da siguran, ali slabije plaćen posao u državnom preduzeću zamene za neizvesnost ukoliko postoji šansa da zarade veću platu", smatra Vuković, a prenose "Novosti".

Upravo iz činjenice da na tržištu rada bezmalo polovina mladog sveta ne prima nikakvu platu, a da 80 odsto zaposlenih radi u državnim firmama, država je rešila da podstakne privatno preduzetništvo baš među ovom starosnom strukturom. U to ime savez su sklopila dva ministarstva - omladine i sporta, sa kolegama iz ekonomije i regionalnog razvoja.

Prvi koraci već su pokrenuti pa se tako prijave za kredite mogu slati na adresu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja do 15. septembra. Dodeljuju se mladima do 25 godina, u visini od 5.000 do 15.000 evra, sa periodom otplate od tri do pet godina. Prednost imaju kandidati koji su prošli edukaciju za započinjanje sopstvenog biznisa koju je Ministarstvo omladine i sporta organizovalo u saradnji sa vladom Norveške.

Sopstveni posao vodi svega 20 odsto mladih ljudi. Ovo je izuzetno niska stopa pa je želja Ministarstva za sport i omladinu da republička vlada što pre usvoji i strategiju o karijernom vođenju mladih. Cilj ovog dokumenta je da se usklade apetiti tržišta sa obrazovnom politikom. Danas ne postoji nikakvo sistemsko planiranje kadra pa se dešava da Beogradski univerzitet svake godine “izbaci” hiljade stručnjaka koji premašuju svaku potrebu za tim zanimanjima.

Na konkursu za posao, fakultetsku diplomu može da priloži svega 8,6 postomladih ljudi. Većina, tačnije 62 odsto, ih je završilo treći ili četvrti stepen, dok ih 30 odsto nema završenu ni srednju školu

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image