• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Razgovori ni laki ni slatki, ali konkretni

Izvor Tanjug

Mir, stabilnost, napredak ekonomskih odnosa, sumirao je u tezama predsednik Srbije razgovore sa liderima iz regiona u Mostaru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Mostaru, gde je učestvovao je na trilateralnom sastanku sa liderima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, da Srbija sa tim zemljama želi najbolje moguće odnose i dodao da se na takvim skupovima postiže "ono što je za ljude najvažnije".

"To bih u tri teze definisao - mir, stabilnost, napredak ekonomskih odnosa", istakao je Vučić u intervjuu za RTS.

On je ukazao da, što se tiče trgovinske razmene i ekonomskih odnosa sa Hrvatskom, Srbija ima rast u 2017. godini u odnosu na 2016. za 14,2 odsto, a sa BiH 13,1 odsto, i dodao da su te dve zemlje neki od naših najznacajnijih partnera.

Vučić je podsetio da je razmena sa BiH 1,7 milijardi evra, a sa Hrvatskom 1,27 milijardi, i da je sa obe zemlje veća pokrivenost uvoza izvozom.

"To su izuzetno značajni, strateški partneri za Republiku Srbiju. Možemo da imamo takve odnose samo ako čuvamo mir i stabilnost. Poštujemo Republiku Hrvatsku, poštujemo BiH, želimo najbolje moguće odnose i radimo na tome. Naši odnosi nisu ni slatki, niti bajkoviti, niti tu ima mnogo divnih reči, ali morate da rešavate probleme i da se bavite tim problemima", istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da na sajam u Mostaru, koji se održava za mesec dana, iz Srbije dolazi najveći broj srpskih kompanija do sada.

"Ovde je reč o jednom dodatnom tržištu koje nije samo Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, gde su srpski proizvodi najprisutniji, čak i Sarajevo gde imamo do određenog stepena i određenog procenta prisustvo naših kompanija i naših proizvoda. Ovde je reč i o širem tržištu Zapadne Hercegovine, Zapadne Bosne i promociji naše privrede, pravljenju kontakata izmedu naših biznis populacija, poslovnih ljudi", napomenuo je Vučić i dodao:

Verbalni duel Vučića i Bakira oko granice!

"Rekao bih, još bolje uspostavljanje odnosa izmedu Srbije i BiH s jedne strane i, ako hoćete, s druge strane sa predstavnicima hrvatskog naroda koji, sa ove strane Neretve, ka Širokom Brijegu, dole niže ka Čapljini, Grudama, Posušju i tako dalje, žive u većini. I to je, mislim, od strateškog interesa za Republiku Srbiju. Tako smo se ponašali, tako ćemo da se ponašamo. Za mesec dana opet smo u Mostaru. Ovde nas uvek lepo dočekaju, prime i očekujemo da to bude dodatni pomak u razvoju naših ekonomskih odnosa."

Upitan da li je sastanak u Mostaru bio više bitan u smislu poštovanja smernica iz Strategije EU za Zapadni Balkan o popravljanju dobrosusedskih odnosa, ili je više bio bitan kao nastavak pokretanja konkretnih infrastrukturnih i drugih projekata sa sastanka u decembru u Beogradu, Vučić je rekao da su "sve strategije divne" i da je "super šest inicijativa i strategija za proširenje EU".

"Ali ja sam čovek koji je, kao što znate vrlo konkretan i o konkretnim stvarima sam i ovde govorio. O našim auto-putevima, o našim mostvima, o tome da nam kamioni ne stoje po 15 sati na granici, da dalje uvećavamo našu ekonomsku razmenu, da rešavamo naša otvorena pitanja. To su stvari o kojima ja umem da govorim. A ja da budem filozof koji će da rešava pitanja za 25 godina, pa javlja mi se kako će to da izgleda za 25 godina, stvarno nisam u stanju. Nemam te mogućnosti kakve je imao Ljubiša Trgovčević ili ne znam ko drugi da mogu to na takav način. Ali da se bavimo konkretnim problemima, to možemo", istakao je on.

On je ponovio da su razgovori u Mostaru bili otvoreni - "nimalo laki i slatki, ali konkretni".

"To uvek jesu dobri razgovori. Mnogo bolji nego da nešto uopšteno pričate što niko ne razume. Čekaćmo naše prijatelje iz BiH i Hrvatske u Novom Sadu. Mislim da će to biti odlična prilika za dalji nastavak naše saradnje i za promociju još boljih odnosa", rekao je predsednik Vučić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image