• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od oktobra Moskovska banka u Srbiji

Predstavnici Moskovske banke, jedne od tri najače banke u Rusiji, najavili su da će ta banka početkom oktobra početi da radi sa klijentima u Srbiji i to prvenstveno sa privredom, a da će se u kasnijoj fazi nakon što se razvije mreža filijala razviti poslovanje i sa stanovništvom.

Predstavnici Moskovske banke, jedne od tri najače banke u Rusiji, najavili su da će ta banka početkom oktobra početi da radi sa klijentima u Srbiji i to prvenstveno sa privredom, a da će se u kasnijoj fazi nakon što se razvije mreža filijala razviti poslovanje i sa stanovništvom.

Predsednik Izvršnog odbora Moskovske banke Beograd Vladimir Zečar je na konferenciji za novinare podsetio da će pomenuta banka krenuti sa ulaganjem 15 miliona evra, kao i da su trenutno u toku tehničke pripreme i donošenje internih procedura o poslovanju u banci.

Kao razlog dolaska na tržište Srbije Zečar je naveo da je to vera u srpsko bankarasko tržište koje je u usponu. On je istakao da Moskovska banka donosi svež i jak kapital koji će omogućiti veće investicije i jeftinije finansiranje.

"Mi verujemo u Srbiju, u razvoj privrede i bankarsko tržište i apsolutno smo sigurni da će tržište doživeti rast u kojem mi želimo da učestvujemo", rekao je Zečar i podsetio da je ovo prva investicija Moskovske banke u regionu Jugoistočne Evrope.

Na pitanje novinara da li je ulazak Moskovske banke na srpsko tržište povezan sa namerama "Gasproma" da ovde realizuje investicije u vezi sa energetskim aranžmanom, Zečar nije precizno odgovorio, naglasivsi samo da se planira saradnja ne samo sa ruskim već i domaćim kompanijama.

Prema njegovim rečima, u budućnosti ta banka planira i da učestvuje u akviziciji neke od domaćih banaka sa srpskim kapitalom.

Član Upravnog odbora Moskovske banke Milutin Nikolić istakao je da je osnovna prednost kapitala koji dolazi sa ovom ruskom bankom da je on svež i likvidan i da ga nije dotakla kreditna kriza sa američkog tržišta, a čije se posledice osećaju i u zapadnoj Evropi. On je najavio da će Moskovska banka tržištu ponuditi inovativne bankarske proizvode i da će joj oni pomoći da se pozicionira na srpskom tržištu.

Moskovska banka u startu će zaposliti 40 domaćih bankarskih stručnjaka a do kraja godine će zaposliti još sedamdeset ljudi.

Ta banka je u novembru podnela zahtev za otpočinjanje poslovanja a u junu od NBS dobila preliminarno odobrenje za osnivanje banke u Beogradu.

Moskovska banka je od "Standard end Pursa" visoko rangirana, sa oznakom BBB a njen najveći akcionar sa 44 odsto kapitala je grad Moskva.

Po veličini kapitala ona je na trećem mestu u Rusiji. Banka raspolaže sa ukupnom aktivom od 24 milijarde dolara i u prvih šest meseci je ostvarila neto profit od oko 200 miliona dolara.

Srbija će biti peta zemlja u kojoj Moskovska banka ima filijalu, a trenutno rade u Belorusiji, Letoniji, Estoniji i Ukrajini.

Na konferenciji za novinare napomenuto je i da će sedište banke biti u Karađorđevoj ulici 89.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image