• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat Zastave prihvata socijalni program

Sindikat kragujevačke fabrike automobila Zastava spreman je da prihvati aneks socijalnog programa koji je ponudilo Ministarstvo ekonomije, ali čeka konačnu verziju tog teksta, rečeno je danas agenciji Beta u tom sindikatu.

Sindikat kragujevačke fabrike automobila Zastava spreman je da prihvati aneks socijalnog programa koji je ponudilo Ministarstvo ekonomije, ali čeka konačnu verziju tog teksta, rečeno je danas agenciji Beta u tom sindikatu.

Predsednik sindikata Zoran Mihajlović kazao je da su na današnjem sastanku sindikalaca sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem razrađeni gotovo svi aspekti socijalnog programa za radnike Zastave i sindikalci su zadovoljni ishodom razgovora.

Aneks Protokola o socijalnom programu danas nije potpisan zato što je potrebno da u Ministarestvu bude još "usaglašen i prečišćen", kazao je on i dodao da očekuje da će sindikat dobiti tekst aneksa sutra ili prekstura, kada bi trebalo da bude i "overen".

Mihajlovic je naveo da ministar ekonomije nije prihvatio samo zahtev sindikata da radnicima koji imaju pet godina do penzije bude otkupljen staž i da oni automatski budu penzionisani.

Prema rečima ministra ovakvo rešenje nije u skladu sa Ustavom, pa će radnicima biti ponuđena otpremnina od šest bruto plata ili oko 3.300 evra i mesečna naknada od 60 odsto prosečne bruto zarade odnosno oko 26.000 dinara, naveo je on.

Radnici će, kako je naveo Mihajlović, u tom slucaju sami uplaćivati doprinose, a takav princip trebalo bi da bude primenjen i na druga društvena preduzeća u restrukturiranju.

U Ministarstvu ekonomije agenciji Beta je rečen da je to "poslednja ponuda ministarstva" i da se potpisivanje očekuje u naredna dva dana.

Prema rečima Mihajlovića, na sastanku je dogovoreno da će radnici Zastave koji u prvoj fazi poslovanja ne budu uposleni u Fijatovoj fabrici dobijati pune zarade, umanjene samo za iznos troškova prevoza i usklađivaće se svakih šest meseci sa rastom maloprodajnih cena.

Mihajlović je kazao da je prihvaćen predlog sindikalaca da se o statusu radnika koji ne prihvate nijednu opciju za dobrovoljni odlazak iz fabrike započnu dodatni pregovori.

Kako je rekao, postignut je i dogovor da se osnuje komisija koja će sledeće nedelje početi da prikuplja dokumentaciju za isplatu zaostalih dugovanja radnicima Zastave za period od 1997 do 2001.
godine u ukupnom iznosu od 800 miliona dinara koje će dobiti 13.000 radnika.

Delegacija sindikata danas je od Dinkića dobila radnu verziju ugovora Vlade i Fijata o zajedničkom ulaganju u Zastavu na srpskom jeziku, ali, kako je naveo Mihajlović, "samo na 15 minuta".

On je rekao da ugovor ima oko 300 strana, da su radnicima potrebna objašnjenja i da imaju utisak da Ugovor ide više u prilog Fijatu a manje Zastavi i državi Srbiji, ali da su se sindikalci uverili da će "većina radnika" biti prebačena u novu Fijatovu fabriku.

Ranije danas Ministarstvo ekonomije je povećalo otpremninu koju će ponuditi radnicima Zastave kojima je ostalo manje od pet godina do penzije, ukoliko prihvate aneks socijalnog programa koji je Ministarstvo ekonomije predložilo.

Prvobitno je najavljeno da će radnicima uz mesečnu naknadu biti ponuđeno 2.700 evra otpremnine.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image