• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalni savet opet "ne razume" Statistički zavod

Izvor Beta

Ponovo se rasplamsala polemika između dve državne institucije ovo veoma važne stvari za vođenje ekonomske politike, napredovanje privrede i, posredno, poboljšanje standarda građana.

Bez dobre statistike, odnosno dobijanja i obrade raznih pokazatelja iz nekog procesa, nemoguće je ozbiljno i efikasno voditi ni firmu ni državu, a dve institucije u Srbiji koje se, svaka u svom domenu, bave ekonomskom statistikom  zemlje, ponovo su u žestokom sukobu.  

Predsednik Fiskalnog saveta (Vlade Srbije) Pavle Petrović izjavio je danas da direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević ne uvažava argumente koji pokazuju da postoje problemi u statističkom praćenju zaposlenosti i da je Anketa o radnoj snazi nepouzdana.

Fiskalni savet je pre nedelju dana objavio analizu koja pokazuje da su nepouzdani zvanični podaci o visokom rastu zaposlenosti u Srbiji od oko 20 odsto u periodu od 2012. do 2017. godine, s obzirom na nizak rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od šest odsto.

"Čitaju li išta u RZS?"

Najviše iznenađuje to da direktor RZS-a u svom nedavnom saopštenju, kako je naveo Petrović, po treći put objavljuje istu tabelu sa "netačnim podacima i trivijalnim greškama" iako mu je na te greške Fiskalni savet već skretao pažnju. "Tako, na primer, u registrovanu zaposlenost bez poljoprivrede u 2016. Kovačević greškom uključuje i preko 33.000 zaposlenih poljoprivrednika u pravnim licima, a ne uključuje ih u podatak za 2012. godinu, pa je zbog toga rast broja zaposlenih bez poljoprivrede od 2012. do 2016. izračunao pogrešno", naveo je Petrović. On je istakao da "to znači da Kovačević ili uopšte ne čita analize koje pokazuju da nešto nije u redu sa Anketom o radnoj snazi, ili namerno obmanjuje javnost netačnim podacima"

Kovačević je reagujući na tu analizu naveo da su sva statistička istraživanja, uključujući i ARS, regulisana striktnim naučnim, međunarodno utvrđenim, statističkim standardima i metodološkim principima, i da sprovođenje tih standarda u RZS-u podleže strogoj kontroli Evropskog zavoda za statistiku, Evrostata i Evropske komisije.

Ocene Fiskalnog saveta o nepouzdanosti podataka ARS-a su, po rečima Kovačevića, zlonamerne, sa ciljem urušavanja kredibiliteta jedne profesionalne i nezavisne institucije kakav je Republički zavod za statistiku.

Petrović je u današnjem saopštenju naveo da Kovaćević umesto da za svoje stavove ponudi validne argumente i dokaze, neosnovano napada Fiskalni savet.

"Kovačević po ko zna koji put ponavlja netačne zaključke, proistekle iz (njegovih) profesionalno loše sprovedenih analiza koje ne zadovoljavaju ni minimum naučnih kriterijuma", navodi se u odgovoru Petrovića.

Ističe se da nije tačno, kao što tvrdi Kovačević, da postoje druge uporedive evropske zemlje koje imaju daleko veći rast zaposlenosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), što se "navodno dešava u Srbiji".

Dodaje se da nije istina ni da administrativni podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja podržavaju podatke o kretanju zaposlenosti iz Ankete o radnoj snazi.

Petrović je naveo da nije tačno ni to da metodološke promene Ankete o radnoj snazi iz 2015. objašnjavaju visok rast zaposlenosti bez rasta proizvodnje.

Evo šta kaže Fiskalni savet o predloženom budžetu

"Podaci o visokom rastu zaposlenosti u Srbiji koje pokazuje Anketa od 2012. nisu u skladu ni sa podacima o naplati doprinosa, niti su u skladu sa podacima o stagnaciji životnog standarda stanovnika", rekao je Petrović.

Smanjena nezaposlenost, najtraženiji radnici su...

On je ocenio da je sve to Fiskalni savet u stručnoj analizi jasno pokazao u objavljenom radu koji je pripremljen za Kopaonik biznis forum, a koji je dostupan i na sajtu Fiskalnog saveta i da svako ko želi može da proveri argumente i brojeve i uporedi ih sa "onim što kaže i piše Kovačević".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU