• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zastava": Potpis na socijalni program

Reprezentativni sindikati radnika kragujevačke Zastave potpisali su sa Ministarstvom ekonomije Srbije aneks protokola o socijalnom programu koji omogućava posebnu naknadu za radnike kojima nedostaje pet godina staža do penzije. Dinkić je rekao i da će kompaniji Dženeral motors predložiti novu lokaciju za proizvodnju automobila "astra".

Reprezentativni sindikati radnika kragujevačke Zastave potpisali su sa Ministarstvom ekonomije Srbije aneks protokola o socijalnom programu koji omogućava posebnu naknadu za radnike kojima nedostaje pet godina staža do penzije.

Predviđeno je da radnici koji se odluče za dobrovoljan odlazak iz firme dobiju jednokratnu naknadu od 3.250 evra i mesečno 60 odsto prosečne plate u Srbiji do ispunjenja uslova za penziju, kazao je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić nakon potpisivanja aneksa.

Dinkić je istakao da će isti uslovi važiti i za sve zaposlene u društvenim preduzećima u restrukturiranju, kojih je oko 30.000 u Srbiji, a da će rok za prijavljivanje radnika biti neograničen.

Prema njegovim rečima, u septembru će biti promenjen podzakonski akt, odnosno program o rešavanju viška zaposlenih u privatizaicij kojie će omogućiti primenu novog rešenja.

Radnici koji budu želeli da dobrovoljno odu iz Zastave dobijaće oko 325 evra ili 26.000 dinara mesečno na tekuće, a ukoliko budu uplaćivali doprinose za zadravstveno i penzijsko osiguranje preostajaće im iznos prosečne penzije u Srbiji, kazao je Dinkić.

Dodao je i da će radnk kojem je ostalo 59 meseci do penzije državu ukupno koštati oko 22.400 evra.

Dinkić je naveo da od oko 3.700 zaposlenih u Zastavi trenutno njih 1.000 ima manje od pet godina do penzije, da će ih do kraja godine biti oko 1.500.

Ministar je kazao i da ukupan trošak za taj socijalni program neće biti mali za državu, ali da je takva odluka doneta pošto država želi da Zastva postane najveći izvoznik.

Prema osnovnom protokolu o socijalnom programu, naveo je Dinkić, koji je potpisan u maju, preostalo je i da se do 31. oktobra završi evidencija i potpisivanje vansudskih poravnjanja o isplati dugovanja za zarade od 1997. do 2001. godine sa ukupno 13.000 bivših i sadašnjih radnika Zastave.

Ukupna dugovanja su oko 800 miliona dinara, a prva rata od 200 miliona biće isplaćena tokom novembra i decembra ove godine, kazao je on.

Dinkić je ponovio da će predstavnici Fijata sledeće sedmice doputovati u Srbiju na završne razgovore o sklapanju ugovora o strateškom partnerstvu u kragujevačkoj Zastavi sa Vladom Srbije.

"Ugovor će biti potpisan do polovine septembra", kazao je ministar i dodao da će partnerstvo sa Fijatom biti prekretinca za ulaganja u Srbiji, pošto je to prva strana investicija u proizvodnju robe široke potrošnje.

Prema njegovim rečima, posao sa Fijatom će doneti ukupno 1,5 milijardu evra investicija u Kragujevac, uključujući i infrastrukutru i ulaganja u fabrike kooperanata u proizvodnji automobila.

Predsednik sindikata Zastave Zoran Mihajlović izrazio je zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma sa Ministarstvom ekonomije oko socijalnog programa.

Mihajlović je dodao i da će naknada od 26.000 dinara mesečno svakih šest meseci biti usklađivana sa prosečnim iznosom plate u Srbiji.

On je ocenio da će se najmanje polovina od trenutno 3.700 zaposlenih u Zastavi prijaviti za dobovoljni odlazak iz firme.

Dinkić je rekao da će kompaniji Dženeral motors predložiti novu lokaciju za proizvodnju automobila "astra".

On je ponovio da je Srbija zainteresovana da sa Dženeral motorsom nastavi program proizvodnje Opelovog automobila "astra", koji je trebalo da počne u Zastavi.

Ministar je istakao, da taj posao, ipak, zavisi od Dženeral motorsa, a ne od Srbije, dodajući da će razgovarati sa predstavnicima američkog proizvođača automobila ukoliko budu zainteresovani i omogućiti im izmeštanje proizvodnje.

Kragujevačka Zastava je polovinom jula 2007. potpisala ugovor sa Dženeral motorsom o proizvodnji automobila "astra klasik dva", a proizvodnja je trebalo da počne do kraja ove godine.

Nakon toga, Vlada Srbije je u aprilu 2008. sa italijanskim Fijatom dogovorila strateško partnertvo na osnovu kojeg će se u kragujevačkoj Zastavi proizvoditi dva nova modela Fijatovih automobila.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je dodao da Fijat nije zainteresovan da u kragujevačkoj fabrici postoji linija za "astru", pošto mu je potreban prostor za proizvodnju.

Kako je najavio Dinkić, ugovor sa Fijatom bi trebalo da bude potpisan do polovine septembra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image