• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećan obim transfera novca u inostranstvo

Srbija je jedna od zemalja u svetu koja godinama primenjuje veoma restriktivne propise u poslovima transfera novca u inostranstvo, a činjenica da je Narodna banka Srbija poslednjih godina donekle ublažila ograničenja dovela je i do povećanje obima trasfera novca u druge zemlje.

Srbija je jedna od zemalja u svetu koja godinama primenjuje veoma restriktivne propise u poslovima transfera novca u inostranstvo, a činjenica da je Narodna banka Srbija poslednjih godina donekle ublažila ograničenja dovela je i do povećanje obima trasfera novca u druge zemlje.

Podaci dobijeni u istraživanju internet portala "Kamatica" o ograničenjima transfera novca i cenama usluga banaka u ovim poslovima, govore da se novac bankarskim doznakama najčešće u inostranstvo šalje po profakturi (predračun), zbog iseljenja iz Srbije, zbog pomoići članu porodice, pomoći prijateljima i po osnovu ugovora o poklonu.

Transakcije za ostvarenje prava na robu i usluge mogu se plaćati na osnovu profakture ili računa kompanije iz inostranstva, i tu ne postoje ograničenja NBS kao ni u slučaju iseljenja iz Srbije kada je moguće preneti sav novac sa deviznog računa.

Kada je u pitanju pomoć članovima porodice, ograničenje takođe ne postoji, ali u zavisnosti od toga da li je transfer veći ili manji od 8.000 evra, neophodno je pribaviti obimniju ili manje obimnu dokumentaciju.

U slučajevima pomoći prijatelju u inostranstvu domaći propisi ograničavaju iznos na 500 evra mesečno, dok je po osnovu ugovora o poklonu moguće preneti do 3.000 evra.

Za uslugu transfera novca u inostranstvo domaće banke naplaćuju proviziju prilikom slanja, a vrlo često i prilikom prijema novca.

Banke, takođe, naplaćju i troškove "Swift" koji predstavljaju cenu troškova u međunarodnim bankarskim transferima.

Istraživači navode da je prilikom transfera novca u inostranstvo neophodno naglasiti službeniku banke ko snosi troškove transfera, jer te troškove može platiti pošiljalac, primalac ali ih mogu međusobno i podeliti.

Podaci dobijeni u ovom istraživanju pokazuju da ukoliko se preko domaćih banka vrši transfer novca u iznosu do 2.000 evra, najmanju proviziju će naplatiti Alfa banka i Poštanska štedionica (300 dinara), dok će tu uslugu nešto skupšlje naplatiti Komercijalna banka, Banka Intesa, Erste banka i Vojvođanska banka (400 dinara).

Cene ove usluge u ostalim bankama su znatno veće i kreću se u rasponu između 500 i 1.200 dinara.

Za iznose preko 2.000 evra, najmanju proviziju naplaćuje Vojvođanska banka i Erste banka, a za iznose veće od 40.000 evra, koji se šalju u inostranstvo najnižu proviziju naplaćuje Meridian banka.

Treba imati u vidu da se ovo istraživanje pre svega odnosi na transfer novca u evrima u inostranstvo, pa ukoliko se novac šalje u drugim stranim valutama, moguće je da banke naplaćuju nešto više provizije.

Banke takođe u pojedinim slučajevima daju i popuste za pojedine zemlje, pa tako, na primer, Komerercijalna banka za transfer novca u njenim afilijacijama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini naplaćuje pet evra u dinarskoj protivvrednosti fiksno i bez obzira na visinu transfera.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image