• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji je "sve za dž", bar tako kažu Amerikanci

Izvor mondo.rs

Da imate američku penziju, gde biste živeli "kao car"? GoBankingRates je napravio svoj izbor, i u njemu je Srbija na visokom 18. mestu najjeftinijih zemalja.

Uz jak američki dolar u poređenju sa svetskim valutama, seoba u inostranstvo sa američkim penzijskim čekom u džepu može biti pametan izbor za lagodniji život. Pomoć za "gde otići" ponudio je GoBankingRates, poređajući zemlje prema četiri parametra dobijenih preko baze podatka Numbeo, piše Time.com.

Eh, da smo bar Albanija

"Bratske" republike iz SFRJ u prošle već očekivano - Makedonija je 10. (znači najgora), BiH 11, a bolje su od nas prošle Crna Gora (26.), Slovenija (36.) i Hrvatska (47.). Nije iznenađenje ni što je od Srbije bolja i Albanija na, iz naše pozicije, zavidnom 27. mestu.

Parametri po kojima je računata jeftinoća zemlje su dati u poređenju sa Njujorkom, a čine ih lokalna kupovna moć (računato kao koliko se lokalnom platom može kupiti potrošnih dobara po lokalnim cenama), indeks troška iznajmljivanja stana, indeks cena hrane, i indeks potrošačkih cena (uključujući restorane, piljare, prevoz i komunalije).

I tu nema iznenađenja - život u Njujorku, gradu koji je svet za sebe, je papren pa tako u polovini listiranih zemalja za 70 odsto je jeftinije iznajmiti jednosoban stan (u svetu je jednosoban stan - stan sa jednom spavaćom sobom, srpsko "merilo" o broju prostorija ne važi), namirnice su bar 40 odsto jeftinije, a ostala potrošačka roba 30 odsto.

Za nas iz male zemlje na brdovitom Balkanu, zanimljivo je da smo upali u prvih dvadeset zemalja jeftinoće. Možda mi to tako, sa najčešćom platom (modalna plata po poslednjim podacima RZS) od 222 evra što je 2,6 puta manje od zvanične prosečne potrošačke korpe, ne doživljavamo ali Srbija je ovde 18. najjeftinija u svetu.

Skok: Plata nam porasla 50 evra!

Prema podcima Numbeo, kupovna moć je 52,4 odsto manja nego u Njujorku, unajmljivanje stana 94,6 odsto, namirnice su 73,2 odsto jeftinije, a ostala dobra i usluge 66,8.

Kao primer jeftinoće Time.com navodi cenu unajmljivanja jednosobnog stana u Novom Sadu po ceni od 170 dolara (oko 140 evra).

Ne znamo da li naj je na ponos i diku ovakva percepcija Srbije u svetu, ali indikativno je da se kotiramo nešto bolje od Malezije, Čilea i Moldavije, a malo gore od Grčke, Bugarske ili Rumunije.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neša

Ne lupetaj ti tačkice.Čovek je apsolutno u pravu bez 70 80 hiljada ne može.Ustvari može i sa 30 godišnje samo sto to nije život nego preživljavanje.Mada možda si upravu sve je stvar ko je kako navikao da živi.

Psiholog

@Neša Apsolutno netačno.

pusula92

@Neša apsolutno smo sirotani sa platóm i penzijom samó odakle naduvane prósečne

special image