• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za nekretnine na jedno mesto - upis kod notara

Izvor Beta

Donošenjem novog zakona, građani i investitori će upisivanje nekretnina završavati na jednom mestu, kod javnog beležnika, najavila resorna ministarka.

 Upisivanje nekretnina u Srbiji kod javnog beležnika Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je danas rekla u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) da je predlog izmena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova upućen u Skupštinu Srbije i da će se kada se usvoji "čitav postupak upisa odvijati elektronski".

Najznačajnije reforme

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je reforma katastra jedna od najkompleksnijih reformi kojom se Vlada Srbije bavi. "Uz reforme u zdravstvu, ova reforma je verovatno najznačajnija za građane, jer su to problemi sa kojima su se borili decenijama", rekla je Brnabić i dodala da će se olakšati i poslovanje privrede i smanjiti troškovi.

Građani danas, prema njenim rečima moraju da obiđu najmanje šest mesta da bi upisali kupljenu nekretninu.

"Reforma katastra je nastavak 'reforme decenije', uvođenja e-dozvola, koja je zaista bila revolucionarna", rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade.

Dodala je da postupak za predmete, koje katastar sada rešava u drugom stepenu, traje i deset-petnaest godina i da ima nerešenih slučajeva iz 1986. godine.

"Novim zakonom i reformom katastra, sve će se odvijati u mnogo manje koraka i sa mnogo manje potrošenog vremena", rekla je Mihajlovićeva.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović ocenila je da je "reforma katastra još jedan korak u pravcu e-uprave u Srbiji".

"Sa papirnih planova, još iz vremena Marije Terezije, prelazimo na elektronski sistem, čime ulazimo u isti rang sa razvijenim evropskim zemljama, ali i sa nekim susedima, koji su prednjačili u ovoj oblasti, kao što je Makedonija", rekla je Jovanović.

Za "brzi razvod" ubuduće kod notara?

Katastar, koji je, kako je rekla, pre sedam godina prema istraživanju NALED-a bio jedna od najlošije ocenjenih institucija "danas prednjači u reformi i preti da po uspehu i pretekne elektronske građevinske dozvole".

Gde overiti dokumenta - ovde su sve informacije

Direktor RGZ Borko Drašković zahvalio je Vladi Srbije "na podršci kadrovskom jačanju ove institucije".

"Odobrenjem Vlade 4. aprila biće raspisan konkurs za prijem 567 novih radnika kako bi RGZ kadrovski ojačao", rekao je Drašković.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image