• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U novoj Evropi enorman rast plata

Plate u novim članicama EU rastu meteorskom brzinom, a češke i poljske prosečne zarade bliže se granici od 1.000 evra.

Plate u novim članicama EU rastu meteorskom brzinom, a češke i poljske prosečne zarade bliže se granici od 1.000 evra.

U Letoniji je zabeležen najbrži rast plata u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2007. i iznosi 28 odsto, dok su u Bugarskoj zarade porasle za 24 odsto.

Letonska prosečna plata je sada tako 645 evra, bugarska 247, ali Česi i Poljaci se i sa manjim rastom zarada od oko 10 odsto bliže granici od hiljadu evra.

U Poljskoj je upravo hiljadu evra prosečna plata u privredi, dok je prosečna za celu zemlju 900 evra, a prosečna češka zarada je prema tim statistikama 924 evra.

"Plate u novoj Evropi rastu brže od onih u staroj zato što se i privrede razvijaju znatno brže. Takođe, otvaranje granica i odliv kvalifikovanih radnika imali su za posledicu to da oni koji su ostali traže veće plate", kaže poljski ekonomista Marek Bučak.

Bez obzira na visok tempo rasta zarada stručnjaci upozoravaju da će nova Evropa u standardu i zaradama još dugo, najmanje dve decenije sustizati staru, pre svega zato što su novi Evropljani startovali sa znatno nižeg nivoa i još dugo će za njih biti nedostižna prosečna nemačka plata od tri hiljade evra.

Ovako visok tempo rasta po procenama ekonomista nije održiv na duže staze i stoga što visoki rast zarada ne prati odgovarajući rast produktivnosti rada, a oni procenjuju da može da se održi maksimalno do kraja ove godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image