• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba protiv bele kuge: Poslodavci ne pomažu

Izvor MONDO/Tanjug

Broj stanovnika u Srbiji rapidno opada. Do 2041. godine biće nas 5,5 miliona. Država odlučila da se bori protiv "bele kuge" brojnim podsticajima, a koliko su poslodavci spremni da pomognu...

 Bela kuga - poslodavci nisu za fleksibilno radno vreme Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Fleksibilno radno vreme za zaposlene roditelje još nije popularno kod većine poslodavaca u Srbiji, niti su skloni finansijskoj pomoći, pokazuje istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva.

Istraživanje je danas predstavljeno u Privrednoj komori Srbije, zajedno sa novom Strategijom za podsticanje rađanja.

Ministarka za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je ukazala da je veoma važno da se i kompanije uključe u aktivnosti za dostizanje većeg nataliteta u Srbiji.

Ona je upozorila da veliki broj poslodavaca trenutno ne obezbeđuje nijedan vid finansijske pomoći zaposlenim roditeljima.

Dramatični podaci: Srbija NESTAJE!


Đukić Dejanović je rekla da je istraživanje pokazalo da je većina poslodavaca spremna da obezbedi neki od ponuđenih vidova finansijske pomoćni zapslenima koji do sada nije obezbeđivan, ali uz poreske olakšice.

Istraživanje je obuhvatilo 330 poslodavaca sa više od 126.000 zaposlenih, a sprovelo ga je Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku i uz podršku PKS.

Ministarka: Vodimo računa i o ženama bez dece



Ministarka je rekla da poslodavci predlažu da zauzvrat dobiju poreske olakašice, ekonomsko podsticajne mere i medijsko promotivne mere.

Zaposleni roditelji kažu da im najviše znači fleksibilno radno vreme, dodala je Djukić Dejanović.

Oko 48 odsto poslodavaca obezbeđuje finansijsku pomoć za troškove lečenja deteta, 28 odsto daje jednokratnu pomoć za rođenje deteta, a svega 5,5 poslodavaca daje jednokratnu finansijsku pomoć za polazak deteta u školu.

Da bi se, bar u dogledno vreme, promenila situacija da u celom Topličkom okrugu ima stanovnika gotovo koliko u jednom Podujevu (83.242), ili u Smederevu koliko i u Vučitrnu (101.000), država je spremila bogate podsticajne mere, koje će budžet koštati 12 miliona evra godišnje, od 1. januara 2018. godine.

Za dobijanje prvog deteta naknada roditeljima će biti 100.000 dinara jednokratno, za drugo 10.000 dinara u naredne dve godine, za treće 12.000 dinara ali čak u narednih 10 godina, koliko će trajati i naknada za četvrto dete - 18.000 dinara mesečno.

Više o tome čitajte:

Vučić: Bebe pod hitno, vlada sprema milione evra

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

N

Nece ni pomoci. Zele sto vise za sebe, sto manje za druge. To je Marfijev zakon.

Jastreb

Zvuci tragi-komicno! Poslodavac u Srbiji, i prava radnika..Zanimljivo, pa to je kao da gledam sa sinom Toma i Dzerija. I onda mene sin pita:" Tata, a zasto oni ne mogu da se sloze?" Rekoh, to ti je sine isto ko tata i njegov sef, nikad kraja raspravama. Svako trazi svoja prava, a na kraj uvek jedan pobedi, i tu uvek onaj koji ima veze i moc. Iskreno, ja se i ne nadam da ce uskoro bilo koji poslodavac omoguciti roditeljima da usklade posao i porodicne obaveze. Ne mogu reci da ih nema, ali to je tako retko da..jos sa ovim primanjima?!

Nesa Pfc

Koji poslodavci, u kojoj drzavi?

special image