• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Socijalnim preduzećima do posla

Socijalna preduzeća su nove forme udruživanja za zapošljavanje socijalno ugroženih. U toj vrsti firmi se u Evropskoj uniji stvara četiri odsto nacionalnog dohotka i radi više od šest odsto ukunog broja zaposlenih.

Srbija nema povoljne propise kojima bi se podsticao razvoj socijalnih preduzeća, rečeno je na promociji studije "Socijalna ekonomija i uloga alternativne ekonomije u procesima evropskih integracija".

Socijalna preduzeća su nove forme udruživanja za zapošljavanje socijalno ugroženih. U toj vrsti firmi se u Evropskoj uniji (EU) stvara četiri odsto nacionalnog dohotka i radi više od šest odsto ukunog broja zaposlenih.

U 2005. godini je u zemljama EU bilo registrovano više od 24.000 kooperativa koje zapošljavaju 4,7 miliona ljudi, a zdrastvene i usluge socijalne zaštite koje pruža socijalna ekonomija koristilo je 120 miliona građana.

"Socijalna preduzeća nisu konkurencija profitnim firmama već njihova dopuna i šansa da socijalno ugrožene grupe sebi obezbede bar minimlane uslove za egzištenciju, odnosno da se smanji siromaštvo u Srbiji", naveo je profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

On je dadao da u te ugrožene grupe spadaju i građani koji imaju oko 50 godina, a ostali su bez posla.

"Da bi socijalna preduzeća mogla da opstanu i plasiraju svoje proizvode potrebna im je podrška države, ali i velikih trgovinskih lanaca, u koje proizvođači sada ne mogu ući bez 'podmazivanja", istakao je Stojiljković.

Autorke studije, Marija Kolin i Nevena Petrušić, ukazale su da u Srbiji ima više od 20 organizacija i udruženja koja se mogu smatrati oblicima socijalnih preduzeća.

Izuzetno dobre rezulatate, kako je dodala Petrušić, postiže ženska kooperativa u Užicu, koja bi mogla da bude dobar primer kako mogu da se udružuju i zarađuju za sebe i svoje porodice i građani u drugim sredinama koji nemaju posao ni novac da započnu neki biznis.

Pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Radmila Katić-Bukmirić je rekla da je pripremljen Nacrt zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljvanju osoba sa invaliditetom koji bi trebalo da podstakne osnivanje socijalnih preduzeća i pobezbedi im subvencije države.

Studija o socijalnim preduzećima je u okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji "Podrška evropskim integracijama kroz elternativnu ekonomiju i socijalnu koheziju u Srbiji".

U finansiranju tog projekta učestvuju Centar "Ulof Palme" i Švedska agencija za međunarodni razvoj.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image