• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važne promene u "Shop&Go" marketima od 16. aprila

Izvor MONDO/Agencije

Trgovinski lanac "Shop&Go" počeće od 16. aprila da naplaćuje kese u svojim prodavnicama po ceni od dva dinara, a ovakvu praksu mogle bi uskoro da slede i druge kompanije u Srbiji.

 Plastične kese u prodavnicama - počinje naplata


Kompanija Delez Srbija, čiji je jedan od brendova "Shop&Go", saopštila je da naplatom plastičnih kesa žele da smanje njihovu upotrebu kao i zagađenje životne sredine.

U ovim prodavnicama, od juče, pa do 15. aprila, uz račun veći od 1.000 dinara, potrošači će besplatno dobijati pamučni ceger.

S obzirom na to da potrošači u Srbiji najviše koriste plastične kese koje se teško recikliraju, one završavaju na deponijama i predstavljaju veliki problem za životnu sredinu, jer se praktično ne razgrađuju.

Srbija na divljim deponijama

Iz maloprodajnog trgovinskog lanaca Mercator S, u okviru kojeg posluju IDEA, RODA i Mercator Hipermarketi, potvrđeno je ranije Tanjugu, da razmatraju mogućnost o preduzimanju koraka u pravcu smanjivanja upotrebe plastičnih kesa, što je i direktiva EU u cilju očuvanja životne sredine.

Evropska komisija usvojila je ranije strategiju kojom je zatraženo od Srbije da do kraja 2019. godine ograniči korišćenje plastičnih kesa na 90 komada godišnje po osobi, kao meru smanjenja zagađenja životne okoline.

CEGER U RUKE: EU zahteva naplatu kesa i u Srbiji

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je nedavno za Tanjug da bi voleo da se upotreba plastičnih kesa smanji što pre, budući da su pet ambalaže i plastične kese "deo modernog otpada koji toliko zagađuje planetu da su štete gotovo nemerljive u pojedinim oblastima".

Dodao je da Ministarstvo već vodi razgovore i razmatra mere za smanjenje upotrebe tih kesa, ali da neće srljati u rešenja koja nužno ne moraju da budu dobra.

"S druge strane, potrebno je hrabrosti da se uđe u sve to i da primenimo rešenja koja vidimo da su i negde drugo primenjivana. Postoji mogućnost da se naplaćuju te kese, što će nesumnjivo smanjiti broj kesa koje se proizvode, ali postoje i druga rešenja", kazao je Trivan i dodao da se pojavljuju i nova tehnološka rešenja, poput toga da se, na primer u Indiji, prave kese od skroba.

"Sve ćemo to imati u vidu i pokušaćemo da se dogovorimo sa trgovinskim lancima kako to da izvedemo i mislim da ćemo lako naći zajednički interes u svemu tome", kazao je ministar.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Hocete li u Evropu...?Ovo je pocetak...

VladaR

A zamena za najlon kesu je najlon kesa od 2 din. Bravo upravo ste omogucili tajkunima jos koji milion zarade. Ziveli tajkuni!!

VladaR

A zamena za najlon kese je najlon kesa od 2 din. Bravo upravo ste tajkunima ugurali jos koje milionce zarade.

special image