• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indijci krstare Srbijom, traže partnere za traktor

Izvor Tanjug

Direktor kompanije TAFE za evropsko tržište, Kamal Ahuđa, krstari Srbijom i razgovara sa potencijalnim partnerima u obnovi proizvodnje traktora. Kabina novog traktora IMT će kompletna biti u užičkom kraju, kaže Indijac.

Ahuđa je rekao da postoji mogućnost da montaža novih traktora sa oznakom IMT počne u Jarkovcu, u opštini Sečanj, gde je bio jedna od pogona te nekadašnje beogrdske fabrike, koga je nedavno kupio TAFE.

"Upravo se vraćam iz Užica i okoline, razgovarao sam sa proizvođačima delova za traktore koje ćemo proizvoditi u Srbiji", rekao je Ahuđa za "Politiku".

IMT: Indijci vraćaju srpski ponos, ali ne na NBG

On je dodao da će se u uzičkom kraju proizvoditi kabina, koja će u celini biti srpski proizvod - od projektovanja do izrade - a samo kabina će kao deo popularnog modela "IMT-539" činiti 15 odsto njegove vrednosti.

Selidba sa Novog Beograda

IMT u stečaju TAFE je kupio 2. aprila kao jedini učesnik na aukciji po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara. Kupovinom IMT-a indijska kompanija je postala vlasnik njegove intelektualne svojine i prodajno-servisnog centra u Jarkovcu sa proizvodnim halama i postojećom opremom na placu od oko 4,5 hektara. Proizvodne hale na Novom Beogradu zameniće novo stambeno naselje, jer je taj deo grada presto da bude industrijska zona, tako da one nisu predmet prodaje. Saradnja TAFE i IMT trajala je od 1969. godine, kada im je prodata licenca, do 1992. godine.

Ahuđa je rekao da će se uskoro sresti i sa mogućim proizvođačima felni, filtera...

"Nastojaćemo da što veći deo traktora bude proizveden u Srbiji", kaže on.

"Naš cilj je da više od polovine njegove vrednosti bude proizveden ovde kako bismo stekli mogućnost da ga bez carine izvozimo u sve zemlje sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini", naveo je on.

Ahuđa nije mogao sa sigurnošću da kaže da li će nova fabrika biti izgrađena u Jarkovcu, a dodaje i da visina subvencija, koja bi u Opštini Sečanj mogla za svakog zaposlenog da bude 10.000 evra, neće biti odlučujuća.

On je rekao da će konačnu odluku doneti inženjeri kompanije iz Srbije kad razgledaju tamošnji pogon IMT-a u kojem su se do 2015. godine proizvodile traktorske jednoosovinske prikolice.

"Obećali smo da ćemo u maju na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu prikazati prvi novi model sa starim znakom "IMT-539" proizveden u Indiji. Reč je o unapređenom proizvodu sa motorom EUR3, jačine 47 konjskih snaga", rekao je Ahuđa.

U roku od pet godina TAFE planira da u Srbiji proizvodi najmanje 5.000 traktora godišnje unapređenih modela "IMT 539" i "590". Namera je da se dostigne proizvodnja od 10.000 mašina .

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zaliv.net

Hoce li da prave i manje masine za obradjivanje, recimo kultivatore sa dodacima !?

Preki Prekic

Daj bože da se proizvodi u Jarkovcu da i oni jadni ljudi imaju gde da se zaposle. Svaka čast ako tako bude.

brane121

Hajmo pljuvači. ..kako vam je ovo promaklo??? Brzo na posao....

special image