• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gustav "smirio" cene nafte

Nafta je u ponedeljak na vodećim svetskim berzama pojeftinila, nakon što se pokazalo da uragan Gustav nije bio jači nego što se ranije predviđalo, pa je to "smirilo" kotacije osnovne energetske sirovine.

Nafta je u ponedeljak na vodećim svetskim berzama, u Njujorku i Londonu, pojeftinila, nakon što se pokazalo da uragan Gustav, na putu ka američkoj saveznoj državi Luizijani, nije bio jači nego što se ranije predviđalo, pa je to "smirilo" kotacije osnovne energetske sirovine.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 60 centi, na 114,86 dolara za barel, nakon što je na otvaranju berze u ponedeljak ujutro porasla na 118,60 dolara po barelu, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno pojeftinila 65 centi, na 113,40 dolara za barel, preneo je Rojters.

Prognoza meteorologa i dalje upućuje na to da će Gustav krajem dana stići u saveznu državu Luizijanu kao uragan 3. kategorije, a u nedelju je već prisilio energetske kompanije da obustave 96 odsto proizvodnje nafte i 82 odsto proizvodnje prirodnog gasa u američkom delu Meksičkog zaliva.

Uprkos obustavi proizvodnje, sirova nafta je ipak pojeftinila, što analitičari objašnjavaju time što uragan nije bio jači nego što je ranije prognozirano.

Gustav predstavlja najveću pretnju regionu Zaliva, gde se odvija četvrtina ukupne proizvodnje nafte i 15 odsto proizvodnje gasa u SAD, od kad su 2005. godine uragani (Katarina i Rita) oštetili više od 100 naftnih platformi na moru i prouzrokovali višemesečni prestanak rada nekoliko velikih rafinerija.

"Ovo je zasigurno opasna oluja, ali mislim da većina učesnika na tržištu čeka da vidi da li će doći do poremećaja rada naftnih postrojenja i naftovoda, pre nego što nešto preduzme", izjavio je analitičar Nacionalne banke Australije, Džerard Burg.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image