• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dolar umereno ojačao, funta i akcije u padu

Dolar je na najvećim svetskim deviznim berzama umereno ojačao, dok su tržišne pozicije funte sterlinga opet bile labavije zbog sve izraženije slabosti britanske privrede.

Dolar je na najvećim svetskim deviznim berzama umereno ojačao, dok su tržišne pozicije funte sterlinga opet bile labavije zbog sve izraženije slabosti britanske privrede.

Na efektnim berzama u Evropi zabeležen je, tokom rane trgovine, oštar pad cena akcija, nakon što je na tržište pristigla vest da je nemačka "Komercbanka" preuzela rivalsku "Drezdner banku".

U suženom poslovanju na deviznom tržištu, jer berze u SAD danas nisu radile zbog praznika, investitori su dali prednost dolaru koji je ojačao, ali skromno, u odnosu na funtu i evro i švacarski franak, dok je prema jenu stagnirao.

Na indikativnoj Londonskoj berzi dolar je vredeo 1,4621 za evro, 1,0991 švajcarskih franaka, nešto manje od 108 jena i 1,8006 za funtu sterlinga.

Britanska valuta je oslabila, tokom prepodnevne trgovine, oko 0,65 odsto prema američkom takmacu i sada je najnižem nivou, u odnosu na "zelenu novčanicu", od aprila 2006. godine.

Funta je u toku minulog meseca kotirala i iznad dva dolara, a od tada je oslabila za više od deset odsto, prvenstveno zbog sve lošijeg stanja zdravlja britanske privrede.

Britanski ministar finansija Alister Darling je krajem prošle nedelje priznao da će pad privredne aktivnosti u njegovoj zemlji verovatno biti veći nego što se ranije prognoziralo. Darling je, istovremeno, izrazio bojazan da se britanska ekonomija može naći u "najgoroj krizi tokom poslednjih 60 godina", a devizni poslenici su odmah reagovali na njegovu izjavu obaranjem kursa funte.

Evro već nekoliko dana uzastopno kotira u uskom rasponu od 1,4600 do 1,4650 dolara, ali je u istom periodu oslabio za oko jedan odsto prema japanskom konkurentu, na 157,6 jena, jer investitori sve više veruju da će se zona evra suočiti sa produženom privrednom stagnacijom.

Investitori na evropskom tržištu akcija danas nisu bili ni malo oduševljeni kada su čuli da je nemačka "Komercbanka" preuzela, za 14,5 milijardi evra, konkuretsku "Drezdner banku" koja je do sada bila u vlasništvu osiguravajuće kompanije "Alijanc".

Akcije "Komercbanke" su opale za više od šest odsto, nakon što tržište nije povoljno reagovalo na najnoviju akviziciju druge po veličine poslovne banke u Nemačkoj.

Pad vrednosti hartija "Komercbanke" je "povukao" na dole i hartije drugih finansijskih kompanija, pa je i Panevropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 - oslabio 0,9 odsto, nakon što je prošlog meseca ojačao minimalnih 1,2 procenta.

Azijsko tržište akcija je danas takođe bilo u padu, a indikativni japanski Nikei indeks je izgubio 1,8 odsto pređašnje vrednosti, prenosi agencija Rojters iz Tokija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image