• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbalski rečnik u poslovanju

U svakodnevnom govoru je pregršt fudbalskih izraza pa i trener i direktor kompanije znaju šta znači "igrati u drugoj ligi"

U svakodnevnom govoru je pregršt fudbalskih izraza pa i trener i direktor kompanije znaju šta znači "igrati u drugoj ligi"

Što povezuje fudbal i posao - rečnik, objašnjava nemački autor brojnih knjiga Rainhard Sprenger koji dobro poznaje oba područja jer je doktor filozofije, a studirao je i istoriju sporta.

Sprengera pozivaju gotovo sve najveće kompanije kako bi im poboljšao sposobnost upravljanja, a na svojim predavanjima služi se baš fudbalskim rečnikom, prenosi Moj posao.

Kada koristi fudbalske termine, kaže Sprenger, kod mnogih se pojavi smešak. Prema njemu, to je dobar znak jer to znači da su razumeli i prihvatili poruku, kao kada na primer kaže kako su "najbolji treneri u načelu bili samo prosečni igrači".

Zaista postoje samo dva izuzetka – Franc Bekenbauer i brazilac Mario Zagalo.

Međutim, to je dobra pouka i za upravni odbor jer trener ne zabija golove sam, već on omogućava drugima da postižu golove. Direktorima je jasno i kada Sprenger kaže koliko su važni "vezni igrači". Oto Rehagel je činio čuda u Verderu iz Bremena pa čak i kasnije u Kaiserslautenu. Ali u Bajernu nije napravio gotovo ništa jer ga nisu prepoznali kao partnera, smatra Sprenger.

Prednost takve komunikacije je očigledna. Beskrajno mnogo ljudi se interesuje za fudbal i u našem "običnom" govoru ima pregršt izraza koje potiču iz tog sporta. To naravno zavisi od svakog pojedinog jezika, ali i građani dobro znaju šta znači "izgubiti loptu", "igrati u drugoj ligi" ili pak "u Ligi šampiona", "naći se u ofsajdu" ili "probili su nam obranu".

Jer fudbal kao malo koji drugi sport oslikava napetost, igru čitavog tima ali i individualni uspeh. Sprengeru se zapravo dopada što u fudbalu ima tako malo golova što je baš kao i u poslovanju – veliki uspesi su retki i za svaki "gol" se treba dugo i teško boriti.

Ipak, postoje i razlike između upravljanja kompanijom i fudbala. Pogotovo u velikim kompanijama gde je je direktor uprave tek retko uopšte u stanju "diktirati igru", već mu je igra "nametnuta" i sposoban je tek da reaguje na događaje u pojedinim sektorima.

U manjim firmama uloga direktora je veća, ali tu je pak velika razlika i u dobi igrača. Fudbal igraju mladići koji su – Sprenger oprezno kaže; "mladi i mentalno".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image