• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlaže se potpisivanje ugovora sa "Fijatom"?

Iako više puta najavljivan, tačan datum potpisivanja ugovora između "Fijata" i Vlade Srbije o strateškom partnerstvu u Fabrici automobila u Kragujevcu još nije preciziran, ali "okvirno" pominje se kraj ovog meseca, pišu "Novosti".

Iako više puta najavljivan, tačan datum potpisivanja ugovora između "Fijata" i Vlade Srbije o strateškom partnerstvu u Fabrici automobila u Kragujevcu još nije preciziran, ali "okvirno" pominje se kraj ovog meseca, pišu "Novosti".

Probijanje rokova pravda se obimnošću i ozbiljnošću ovog posla, promenom iznosa ulaganja države i italijanske kompanije, ali i tehničkim detaljima, pre svega oko nedefinisanih imovinsko-pravnih odnosa unutar "Zastave".

"Postignut je visok stepen saglasnosti oko svih najznačajnijih detalja, ali ostalo je da se reše još neki manji tehnički detalji. Tačan datum potpisivanja ugovora još nije preciziran", kaže Dejan Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Niko zvanično ne želi da kaže o kojim detaljima je reč, ali, kako saznajemo, preostalo je da se definišu imovinsko-pravni odnosi između "Zastave" i pojedinih firmi koje se nalaze u krugu ove fabrike.

To se pre svega odnosi na austrijsku firmu "Hedel Majer", koja je u partnerstvu sa nekadašnjom "Zastavom transport", te definisanje odnosa sa preduzećem "Reomat".

Do odlaganja ranije najavljivanih rokova za potpisivanje ugovora došlo je i zbog promene prvobitno određenog iznosa ulaganja države i italijanske kompanije u kompletan projekat. Naime, bilo je određeno da će to biti 700 miliona evra obaveza "Fijata" i sto miliona države.

Sada su ta ulaganja znatno veća. Obaveze države su 300 miliona evra, italijanske kompanije 800.

I sama dokumentacija o ovom poslu broji više hiljada stranica. Ugovor, kako kažu u kragujevačkoj fabrici, ima tri celine. Prvi deo odnosi se na samu tehničku saradnju, drugi na zajedničke investicije "Fijata" i države, a treći deo je socijalni program, na kojem su posebno insistirali "Zastavini" sindikati i tiče se zaštite njihovih prava.

Spekulacije da je do odlaganja došlo zbog verifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju demantovane su i iz italijanske kompanije, a da ugovor time nije uslovljavan potvrđuju i čelnici grada i "Zastave".
Predstavnici "Zastave" učestvovali su na sindikalnom skupu u Torinu, gde je, kako je rekao Zoran Mihajlović, predsednik sindikata Fabrike automobila, usvojena deklaracija o zajedničkom delovanju sindikata u svim "Fijatovim" fabrikama u svetu.

Prema tom sporazumu, svi radnici imaju jednaka prava, osim jednistvene cene rada, koja neće važiti za sve zaposlene u ovoj korporaciji, već će se to uređivati posebnim ugovorom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image