• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi zadovoljni glasanjem u Skupštini Srbije

U Gaspromu zadovoljni jer je u parlamentu Srbije konačno izglasan energetski sporazum. Itar-tass upozorava da još nije sve gotovo.

Ratifikacija gasnog sporazuma sa Rusijom u srpskom parlamentu, velikom većinom glasova, ne znači da je sudbina tog projekta konačno rešena, ocenjuje danas Itar-Tass.

Agencija navodi da je za sporazum glasalo 214 od 250 poslanika, i podseća da sporazum ima nekoliko "jakih protivnika u vladi, pre svega potpredsednika Mlađana Dinkića", koji zajedno sa G-17 plus insistiraju na novim pregovorima sa Gazpromom i revidiranju cene za kupovinu NIS-a.

Po uslovima protokola uz moskovski sporazum, Gazpromnjeft treba da plati za 51 odsto akcija NIS-a 400 miliona evra i da uloži još 500 miliona u njegovu modernizaciju.

Dinkić, koji je dobio procenu "Dilojt i Tuša" da ta kompanija košta
2,2 milijarde evra, može da zatraži ponovne pregovore sa Gazpromom.
Situaciju komplikuje ta okolnost što je upravo Dinkić šef radne grupe koja pregovara u ime vlade Srbije, navodi Itar-Tass.

"Bilo kako bilo, ratifikacija se dogodila. Da bi završila tu ne mnogo komplikovanu proceduru, srpskoj strani je trebalo više od sedam meseci. Ugovoreni rokovi za ratifikaciju su odavno prošli, i da bi nadoknadili propušteno, partnerima nisu potrebni novi pregovori sa sumnjivim perspektivama, već neodložno stvaranje zajedničkih preduzeća", ukazuje agencija.

Itar-Tass dodaje da ta zajednička preduzeća treba da se bave postavljanjem gasovoda "Južni tok", po teritoriji Srbije, dogradnjom podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

Ne trpi odlaganje ni modernizacija NIS-a, koji već 2010. godine, po dogovoru Beograda i EU, treba da pređe na novi evropski ekološki standard benzina "Euro-5", navodi agencija.

Ruska energetska grupa Gasprom pozdravila je ratifikaciju energetskog sporazuma Srbije i Rusije u srpskoj skuštini i ocenila da saradnje dve zemlje u energetskom sektoru ulazi u novu fazu.

"Taj ugovor je veliki korak ka sprovođenju jednog od naših najvećih infrastrukturnih projekata. Pojačana saradnja Srbije i Rusije poboljšaće sigurnost u snabdevanju Evrope gasom i povećaće fleksibilnost transportnih pravaca, posebno gasovodom Južni tok", izjavio je zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev.

U njegovoj pisanoj izjavi dodaje se da će energetskim ugovorom sa Rusijom "Srbija postati veoma značajan energetski čvor", kao i da će celokupna srpska privreda imati koristi.

"Srbija će dobiti sigurno i direktno snabdevanje prirodnim gasom i postaće važna tranzitna zemlja. Ovo će dovesti do povećanja prihoda u srpskom budžetu, a kroz važne investicije dovešće i do otvaranja novih radnih mesta", rekao je Medvedev, koji je i generalni direktor kompanije Gasprom eksport.

Predsednik Upravnog odbora Gaspromove naftne kompanije Gasprom njeft Aleksandar Đukov ocenio je da se "sada može raditi na zaključenju detaljnog kupoprodajnog ugovora i možemo započeti primenu programa rekonstrukcije i modernizacije".

To je, kako je precizirao, moguće raditi na osnovu ratifikovanog međudržavnog ugovora i u skladu sa Protokolom o dogovorenim osnovnim uslovima o preuzimanju 51 odsto udela u NIS-u od kompanije Gasprom njeft.

"Ovaj ugovor će pružiti NIS-u pouzdan izvor i neophodne uslove za razvoj. Naša saradnja će omogućiti kompaniji da se potvrdi kao regionalni lider u naftnom sektoru", istakao je Đukov.

Poslanici Skupštine Srbije danas su ratifikovali SSP Evropskoj uniji i energetski sporazum sa Rusijom.

Energetskim sporuzumom Srbije i Rusije, koji je potpisan 25. januara, u Moskvi predviđena je izgradnja deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju koja će transportovati prirodni gas iz Rusije kroz Crno more do evropskih zemalja, a protokolom je predviđena i prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskom Gaspromu za 400 milione evra i 500 miliona evra investicija u modernizaciju te kompanije.

Vlada Srbije je najavila i pregovore sa ruskim partnerom oko detalja sporazuma, a početkom avgusta angažovala je revizorsku kuću Dilojt i Tuš (Deloitte) koja je procenila da je tržišna vrednost Naftne industrije Srbije 2,2 milijarde evra.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image