• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta poskupela nakon sastanka OPEK-a

Sirova nafta je u sredu na svetskim berzama poskupela nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) na sinoćnjem sastanku u Beču pozvala svoje članice da se drže proizvodnih kvota.

Sirova nafta je u sredu na svetskim berzama poskupela nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) na sinoćnjem sastanku u Beču pozvala svoje članice da se drže proizvodnih kvota, što bi trebalo da omogući smanjenje dnevne proizvodnje u naftnom kartelu za 520.000 barela.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je u sredu na Njujorškoj robnoj berzi porasla na 103,34 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela na 100,80 dolara za barel, nakon što je pre odluke OPEK-a u jednom trenutku čak pala ispod 99 dolara za barel, prenela je agencija Blumberg.

OPEK je u utorak uveče dogovorio proizvodnu kvotu za 11 svojih članica od 28,8 miliona barela na dan, što je jednako ranijoj kvoti. Generalni sekretar kartela, Abdala El-Badri, objasnio je da to znači da će biti ukinuta "proizvodnja iznad kvote".

Veći skok cena nafte, nakon iznenađujuće odluke OPEK-a, je ipak sprečio mesečni izveštaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA), objavljen nešto pre početka sastanka naftnog kartela, u kome se navodi da ove i sledeće godine treba očekivati manju globalnu tražnju osnovne energetske sirovine.

IEA je objasnila da potrošači, posebno u SAD, menjaju svoje životne navike i smanjuju potrošnju goriva usled visokih cena energenata. U izveštaju je takođe navedeno da je proizvodnja nafte članica OPEK-a u avgustu već bila smanjena za 195.000 barela.

Investitori na tržištu nafte sa pažnjom iščekuju i današnje objavljivanje nedeljnog izveštaja statističke službe američkog ministarstva energetike o zalihama goriva u SAD, u sedmici zaključno sa 5. septembrom.

Taj izveštaj bi trebalo da pokaže stvarne efekte obustavljanja proizvodnje na naftnim platformama u Meksičkom zalivu, zbog uragana Gustav, navodi Blumberg.

(Tanjug)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image