• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept za poslovni razgovor

U vreme tranzicije, kada su susreti sa stranim partnerima postali uobičajeni, važno je znati kako se ophoditi u razgovoru.

U vreme tranzicije, kada su susreti sa stranim partnerima postali uobičajeni, važno je znati kako se ophoditi u razgovoru.

"Poltika" daje savete kako se valja ophoditi sa norveškim poslovnim partnerima.

Većina Norvežana govori ili čita engleski tečno; mnogi govore nemački ili francuski. Bez znanja stranog jezika, više je nego očigledno, nema sporazumevanja, ali kada se jezici znaju tada nema teškoća u komunikaciji.

Ukoliko vas očekuju poslovni susreti sa Norvežanima potrebno je da znate nekoliko važnih stvari koje mogu da se pročitaju na portalu Privredne komore Srbije i Ekapije. Te preporuke će vam olakšati komunikaciju sa ovim prijatnim ljudima.

Pozdravljanje
Uprkos nordijskoj rezervisanosti, možete očekivati toplu i prijateljsku dobrodošlicu. Pozdravljanje može biti propraćeno čvrstim, kratkim rukovanjem i pristojnim gledanjem u oči. Rukuje se sa svakom prisutnom osobom. Stoga, treba izbegavati iznenadni zahvat rukama i tapšanje po leđima.

Imena i titule
Kada se upoznajete prvi put, oslovite svog norveškog pregovarača njegovim punim imenom. U većini slučajeva brzo će pitati za vaše ime, možda čak i nadimak, tako da formalno obraćanje nije običaj bilo u preduzeću bilo u društvenoj zajednici.

Profesionalne titule kao što su doktor ili profesor se retko koriste, a poslovne titule kao što je direktor uopšte se ne koriste. Ipak, pažljivo uočite kako se Norvežani uzajamno obraćaju jedan drugom i sledite ih. Prikladno je obratiti se osobama koje rade u državnoj upravi sa titulama.

Poslovno pregovaranje
Poslovno okruženje je u isto vreme uzdržano i opušteno. Norvežani su prijatni kada rade, tako da su navikli da zadrže posebne poslovne i lične veze. Iako su preporuke i predstavljanja korisni bilo gde u svetu, da biste zakazali sastanak možete kontaktirati norveške kompanije direktno – posrednici nisu potrebni. Ako se šalje uvodno pismo, obezbedite puno osnovnih informacija o svojoj firmi, jasne predloge i namere.

Na prvom sastanku Norvežani su obično spremni da razgovaraju samo o poslu posle nekoliko minuta kratkog govora. Norvežani upoznaju poslovnog partnera dok govori o poslu. Na poslovnim sastancima su navikli da slobodno govore. S druge strane, većina Norvežana je donekle manje direktna nego što su to Danci i Nemci. Na primer, kada nisu posebno zainteresovani za posao, oni to nerado kažu grubo.

Sastanci
Moraju da budu planirani na vreme. Pomeranje planova i vremenskih termina nije prihvatljivo. Norvežani brzo gube interesovanje za posao sa poslovnim partnerima koji propuštaju da blagovremeno izvrše svoje obaveze .

Žene u poslu
Norveške žene su prisutne svuda u preduzeću, zauzimaju visoke položaje u vladinim agencijama i drugim organizacijama. Izvestan broj žena, vrhunskih izvršnih direktora prisutno je i u brodskom i železničkom transportu i bankarstvu. Očekuje se da se na žene u poslovnom svetu gleda sa dužnim poštovanjem.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image