• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi dolaze zbog energetskog sporazuma

Savetnik potredsednika Vlade Srbije Nikola Papak izjavio je da bi ruska delegacije uskoro trebalo da dođe na pregovore o realizaciji energetskog sporazuma sa Srbijom. NS traži da Mlađan Dinkić "bude uklonjen" iz pregovaraškog tima sa Rusima.

Savetnik potredsednika Vlade Srbije Nikola Papak izjavio je da bi ruska delegacije uskoro trebalo da dođe na pregovore o realizaciji energetskog sporazuma sa Srbijom.

On je izjavio da zvanična najava posete još nije stigla, ali je naglasio da je Srbija spremna za pregovore sa partnerima iz Rusije.

Savetnik potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića izjavio je da očekuje da će Rusi naklonost Srbiji pokazati fer ponudom za Naftnu industriju Srbije (NIS) i ukupan energetski aranžman.

"Pojedinci traže da Rusima za 400 miliona evra poklonimo NIS koji po nezavisnoj proceni vredi 2,2 milijarde evra, a pritom prolazak gasovoda Južni tok kroz Srbiju još nije garantovan jer nema studije izvodljivosti", naveo je Papak.

Skupština Srbije ratifikovala je u utorak, 9. septembra, energetski sporazum sa Rusijom koji predviđa izgradnju dela gasovoda Južni tok kroz Srbiju i prodaju 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije Rusima.

Predstavnik Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije Jurij Buligin kazao je da ratifikacija energetskog sporazuma Srbije sa Rusijom ne znači da će i početi izgradnja gasovoda Južni tok.

Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanske kompanije Eni, trebalo bi da transportuje prirodni gas iz Rusije, ispod Crnog mora do Bugarske i dalje, preko Srbije i drugih zemalja, do severne Italije.

Prema poslednjim najavama, studija izvodljivosti tog projekta trebalo bi da bude zavrsena u prvom tromesečju 2009. godine.

Vlada Srbije je najavila i pregovore sa ruskim partnerom o ugovoru koji proističu iz energetskog sporazuma.

NS traži smenu Dinkića

Nova Srbija zatražila je od najviših državnih zvaničnika da "hitno uklone" potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića iz pregovaračkog tima o gasnom sporazumu sa Rusijom.

U saopštenju NS navodi da smenjivanje traži zato što Dinkić "nastavlja javno lobiranje protiv izgradnje gasovoda, iako su i poslanici G17 Plus glasali za ratifikaciju sporazuma".

Zahtev za smenjivanje Dinkića je upućen predsedniku i premijeru Srbije, Borisu Tadića i Mirku Cvetkoviću.

"Licemerna je, dvolična i protiv interesa Srbije izjava Mlađana Dinkića da odluka Skupštine Srbije o ratifikaciji gasnog sporazuma 'obavezuje, ali samo moralno'", piše u saopštenju.

NS je upitala kako je moguće da odluke Skupštine ne obavezuju potpredsednika vlade.

I Demokratska stranka Srbije kritikovala je Dinkića navodeći da je njegov savetnik Nikola Papak rekao da "nije izvesno da li će se graditi gasovod kroz Srbiju".

"Ovo je ponovno i drsko ruganje srpskoj javnosti i ugrožavanje dobrih odnosa Srbije i Rusije. Šta znači Tadićev dogovor sa Vladimirom Putinom i ratifikacija sporazuma u Skupštini Srbije, ako Dinkićevi savetnici to mogu da dovode u pitanje", piše u izjavi potpredsednika DŠ Borka Ilića.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image