• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcije u plusu, dolar oslabio

Cene akcija na svetskim efektnim brzama su ojačale oko jedan odsto, usled nade da će jedan od giganata Njujorškog Vol strita, investiciona kompanija "Liman braders", ipak pronaći izlaz iz tekuće veoma teške finansijske krize.

Cene akcija na svetskim efektnim brzama su ojačale oko jedan odsto, usled nade da će jedan od giganata Njujorškog Vol strita, investiciona kompanija "Liman braders", ipak pronaći izlaz iz tekuće veoma teške finansijske krize.

Na globalnim valutnim berzama dolar i dalje, prema korpi šest drugih jakih valuta, vredi najviše za minulih godinu dana, ali je tokom današnje trgovine oslabio, prema većini glavnih takmaca, oko pola procenta.

Glavni svetski indeks akcija MSCI je danas ojačao nešto više od jedan odsto, nakon što su do poslenika na berzama u Londonu i Njujorku doprle vesti da američki zvaničnici vode intenzivne razgovore sa ciljem da pronađu luku spasa za posrnuli "Liman braders".

Ta finansijska kompanija, koja postoji već 158 godina, mogla bi, kako se najavljuje, u ovom kvartalu da iskaže gubtak od četiri milijarde dolara, a njene akcije su drastično pojeftinile tokom ovonedeljnog poslovanja, tako da je dovedeno u pitanje čak i dalje postojanje te poznate investicione kuće.

Finansijsko tržište SAD je, inače, od početka ove sedmice bilo pod velikim pritiskom, nakon odluke američke vlade da prezume direktnu kontrolu, na rok od 12 meseci, nad dve najveće domaće privatne hipotekarne korporacije - Fani mej i Fredi mek.
Na evropskom tržištu je, takođe, zabeležen rast glavnog kontinentalnog indeksa akcija FTSEurofirst 300 za više od 1,3 odsto, na 1.156 poena, pre svega zbog rasta vrednosti hartija nekih vodećih banaka, uključujući francusku "BNP Pariba" i italijansku "Krediagrikol".

Bankarski sektor je, u celini gledano, bio u centru pažnje berzanskih poslenika, ocenio je strateški analitičar Dejvid Buik iz kompanije "BGC Partners".

Analitičari na efektnoj berzi u Londonu smatraju da je današnji skok cena akcija delom izazvan i izjavom nemačkog ministra finansija Pera Štajbrika. On je, naime, izjavio da privreda njegove zemlje nije u recesiji i to je na efektnim berzama pojačalo spremnost trgovaca da povećaju obim transakcija i ulaze u rizičnije poslove.

Situacija na deviznim berzama je i dalje, uprkos blagom padu dolara prema evru, funti, jenu i švacarskom franku, suštinski nepromenjena, jer američka valuta zadržava, u sušstini, ranije stečenu prednost u odnosu na sve glavne konkurente.

Dolar je u ranoj podnevnoj trgovini vredeo 1,4075 za evro, ili približno cent manje nego 24 sata ranije, a menjao se i za 1,1372 švajcarska franka, nešto više od 107 jena i 1,7674 za funtu sterlinga.

Tržišne pozicije dolara sada su, prema rečima berzanskih stručnjaka, potpuno "odvojene" od fundamnentalnih privrednih pokazatelja u SAD i to je, verovatno, jedan od bitnih razloga prethodnog, osetnijeg jačanja "zelene valute".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image