• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgradnja dalekovoda Leskovac - Makedonija

Elektromreža Srbije najavila je početak izgradnje druge faze dalekovoda između Leskovca i granice s Makedonijom, u dužini od 100 kilometara, za koju je Evropska agencija za rekonstrukciju namenila 20 miliona evra.

Elektromreža Srbije (EMS) najavila je u ponedeljak početak izgradnje druge faze dalekovoda između Leskovca i granice s Makedonijom, u dužini od 100 kilometara, za koju je Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR) namenila 20 miliona evra.

Dalekovod je deo značajnog 400-kilovoltnog dalekovodnog pravca od Niša do makedonske granice, u dužini 140,5 kilometara, čija je prva faza izgradnje počela u maju, u dužini od 40,5 kilometara, a treba da poveže trafostanice EMS-a u Nišu i Leskovacu.

Za prvu fazu EAR je izdvojila sedam miliona evra.

Zadatak celog dalekovoda je da poveže elektroenergetske sisteme Srbije i Makedonije. U izgradnji učestvuje sopstvenim sredstvima i EMS sa finansiranjem pripremne dokumentacije, rešavanjem imovinskih odnosa, obezbeđenjem saglasnosti i dozvola za izvođenje radova kao i vršenjem nadzora kod izvođenja radova.

Procenjena vrednost projekta je 31 milion evra, a 27 miliona evra je donacija EU. Paralelno sa izgradnjom dalekovoda EMS radi na rekonstrukciji trafostanica "Niš dva" i "Leskovac dva" sredstvima kredita Evropske investicione banke (EIB).

"Zahvaljujući evropskim integracionim procesima i evropskim investicijama u naš prenosni sistem, iz postrojenja 'Niš dva' ići će dva važna 400-kilovoltna interkonektivna dalekovoda: jedan, postojeći, prema Dimitrovgradu i dalje prema Sofiji i novi prema Makedoniji i dalje prema Atini", navodi se u saopštenju.

Time će biti rasterećena većina postojećih pravaca od severa ka jugu i poboljšana sigurnost rada interkonekcije i statička stabilnost.

Dodatnom razmenom električne energije po pravcu sever - jug dolazi do povećanja i sigurnosti tranzita preko pravca Srbija - Makedonija - Albanija - Grčka i smanjenja gubitaka u energetskom sistemu.

Izgradnjom dalekovoda stvaraju se preduslovi za proširenje trafostanice "Leskovac dva" i izgradnju "Vranje četiri", što će omogućuti sigurno i kvalitetno napajanje juga Srbije, navedeno je u saopštenju EMS-a.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image