• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lakše do posla ili teže do prava radnika

Izvor Beta

Predlog zakona o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u određenim delatnostima mogao bi da omogući da se na mala vrata ozakoni rad na crno, upozoravaju stručnjaci.

Istraživač u Fondaciji Centar za demokratiju, Sarita Bradaš, kaže da agenciju Beta da izgleda da je cilj tog zakona ne toliko da uredi sezonsko angažovanje radnika (i da ih na taj način zaštiti), već da država oprezivanjem ubere neki prihod.

Nema zdravstvenog osiguranja

Prema predloženom zakonu, naknada za rad radnika obračunava se po satu i ne sme biti manja od minimalne cene rada za taj mesec bez poreza i doprinosa, a isplaćuje se na kraju radnog dana. Poslodavac je obavezan da plati porez na dohodak od 10 odsto, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 26 odsto i dva odsto zbog mogućih povreda na radu. Radnik nema pravo na zdravstveno osiguranje, osim za povredu na radu. Predviđeno je i da sezonski radnici, angažovanjem na sezonskim poslovima ne gube status nezaposlenog lica u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i pravo na novčanu nadoknadu.

Predlog zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima stigao je u Skupštinu i sutra bi trebalo da ga poslanici razmatraju, a predviđa da poslodavac usmenim, a ne pisanim ugovorom upozna radnika o uslovima angažovanja na sezonskim poslovima u poljoprivredi, šumarstvu i vodoprivredi.

Sarita Bradaš je rekla da je najslabija strana Predloga zakona to što poslodavac nije dužan da sklopi pisani ugovor, već se usmeno dogovara.

"Kada nema pisanog traga o usmenom 'ugovoru', a poslodavac ga ne poštuje, radnik ništa ne može da dokaže, pa ni da li je mu je plaćeno", rekla je Bradaševa.

Ona je ocenila da radnik ne može da dokaže šta se dogovorio ni u slučaju da dođe inspektor na lice mesta i zatekne ga na radu.

Prema Predlogu zakona, poslodavac i radnik mogu da dogovore i druga radna prava, ali se, ukazuje Bradaševa, ne navodi šta ako ih poslodavac ne ispuni.

Ona je rekla i da je posebno apsurdno to što je predviđeno da poslodavac elektronskim putem do 10 sati svakog jutra prijavljuje radnike Poreskoj upravi.

"Taj predlog zakona kao da je pravljen za zemlju u kojoj svi imaju kompjutere i telefone androide", rekla je Sarita Bradaš.

"Dolaze bolji dani za sezonske radnike"

Loša strana tog predloženog zakona su, kako je ocenila, i neprecizne definicije, pre svega šta znači pojednostavljeno radno angažovanje, kao i ko je poslodavac, jer prema tom predlogu može biti i nosilac porodičnog domaćinstva, ali i član porodice koji i sam ne uživa neka zagarantovana prava.

Bradaševa je rekla da je Hrvatska uredila sezonski rad vaučerima koji imaju snagu pisanog ugovora, a da je Srbija odustala od tog načina uređivanja sezonskog rada.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vesko

Puna usta o EU i tamo mad vode...a sto prvo i osnovno ne uvedu zakon o radu iz neke drzave koja ke u EU...sto ne prepisu zakon Holandije,Franciske,Nemacke,Italije,Svedske...?

special image