• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad cena akcija, dolara i nafte

Cene akcija su i u utorak, na svim globalnim efektnim berzama, bile u padu, a investitori su nakon šoka izazvanog bankrotom "Liman bradersa" u ponedeljak, dodatno uznemireni zbog mogućnosti da stopama poznate investicione banke krene i najveća svetska osgiravajuća kompanija - Ameriken internešenel grup (AIG).

Cene akcija su i u utorak, na svim globalnim efektnim berzama, bile u padu, a investitori su nakon šoka izazvanog bankrotom "Liman bradersa" u ponedeljak, dodatno uznemireni zbog mogućnosti da stopama poznate investicione banke krene i najveća svetska osiguravajuća kompanija - Ameriken internešenel grup (AIG).

Na deviznim berzama dolar je i dalje pod pritiskom i oslabio je prema svim glavnim takmacima, ukljčujući evro, jen, funtu sterlinga i švajcarski franak.

Vodeće azijske i neke moćne evropske centralne banke su u utorak obavile obimne tržišne intervencije, upotrebivši za te namene više desetina milijardi dolara, evra i funti, da bi smirile berzansku nervozu i stabilizovale krajnje nestabilno kreditno tržište, prenosi Rojters iz Londona.

Evropska centralna banka je još u ponedeljak, odmah nakon izveštaja o krahu "Liman bradersa" intervenisala sa više od 30 milijardi evra, dok je Banka Engleske u utorak ubrizgala u domaći bankarski sistem oko 20 milijardi funti, sa ciljem da koliko - toliko umiri lokalno i evropsko kreditno tržište.

U utorak ujutro su i moćne azijske centralne banke, kao i emisiona banka Australije, takođe obavile tržišne intervencije sa ukupno oko 17 milijardi dolara, u nastojanju da smire negativnu tendenciju na finansijskim tržištima.

"Ljudi su krajnje nervozni. Oni se pitaju šta će sledeće dogoditi", ukazao je na trenutno raspoloženje većine investitora u velikim berzanskim centrima direktor za ulaganja kompanije "Seven investment menadžment" Džastin Urkvart Stjuart.

On smatra da sada centralne banke moraju pokazati "odlučnost" u nameri da preduzmu neophodne mere i tako omoguće stabilizaciju poremećnog tržišta.

U takvoj berzanskoj klimi nije iznanađujući pad glavnog globalnog indeksa akcija - MSCI - za 1,2 odsto, na najniži nivo od juna 2006. godine.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 opao je dodatnih 1,7 odsto, dok je regionalni azijski indikator kretanja cena hartija najboljih kontinentalnih kompanija "srozan" za više od četiri procenta, u odnosu na nivo zabeležen u petak, jer juče većina berzi u Aziji nije radila zbog praznika.

Poniranje dolara nastavljeno je na glavnim deviznim berzama, pa je američka valuta vredela na indikativnom tržištu u Londonu manje od 104 jena i 1,79 za funtu sterlinga, a menjana je i po kursu 1,4245 za evro i 1,1073 švajcarska franka.

Antidolarska klima je direktna posledica turbulencija koje su zahvatile Volstrit i druge vodeće globalne berze, a pogoršanje tržišnih pozicija "zelene valute" vidljivo je i na osnovu činjenice da je dolarski indeks prema korpi drugih šest jakih valuta već drugi dan za redom u padu, ističe se u izveštaju agencije Blumberg.

Sve ovo je imalo za posledicu i pad cene nafte na svetskim berzama.

Sirova nafta je u utorak pojeftinila oko tri odsto usled strahovanja da bi dugotrajnije turbulencije na svetskim finansijskim tržištima mogle da uslove dodatno smanjenje tražnje goriva i navedu ulagače da se okrenu profitabilnijim investicijama.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 2,88 dolara, na 92,83 dolara po barelu, nakon što je u jednom trenutku čak dotakla sedmomesečni minimum od 91,54 dolara za barel.

Evropska "brent" nafta istovremeno je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila 2,95 dolara, na 91,29 dolara za barel, prenele su svetske agencije.

Na pad cene nafte uticali su i izveštaji da je naftna infrastruktura u SAD izbegla veća oštećenja od uragana Ajk, tako da bi najveći deo proizvodnje mogao da bude vraćen u normalu u roku od nedelju dana.

"Ukoliko se finansijske turbulencije nastave, tražnja nafte će i dalje padati. Tržište je pomalo u panici", izjavio je direktor američke konsultantske firme "Hadson kapital enerdži", Džonatan Kornafel.

Protekli dan je za Volstrit bio, inače, najgori od vremena nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, pošto su se investitori na vest o bankrotu "Liman bradersa" i prodaji banke "Meril Linč" okrenuli sigurnijim investicijama, kao što je zlato.

Sve veći problemi u američkoj osiguravajućoj kompaniji AIG dodatno povećavaju strahovanja za stabilnost finansijskog sektora.

"Ako AIG propadne, to će biti veliki udarac. Trenutno sudbina te firme ima više uticaja na cenu nafte nego Saudijska Arabija", upozorio je analitičar honkonške firme "Kim Eng sekjuritiz", Lari Grejs.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image