• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Investirajte u karijeru!

U nesigurna vremena, mnogi se ustežu da potroše novac kako bi napredovali u karijeri. Ipak, neke investicije, u vremenu i novcu, mogu se stvarno isplatiti.

U nesigurna vremena, mnogi se ustežu da potroše novac kako bi napredovali u karijeri. Ipak, neke investicije, u vremenu i novcu, mogu se stvarno isplatiti.

Jedan od glavnih načina da investirate u svoju karijeru je obrazovanje.

Ne mislite o tome kao da se vraćate u školu, što izgleda kao da ste već kod izbora prve škole pogrešili i od čega se sigurno nećete dobro osećati. Umesto toga, mislite o tome kao da proširujete svoje znanje.

Evo nekoliko saveta kako da investirate u svoje obrazovanje i u karijeru.

Nabavite diplomu. Ne, ne mislimo da treba nekog da podmitite kako biste stekli fakultetsko obrazovanje, ali vam viša ili srednja škola sigurno nisu dovoljni u uslovima svetske konkurencije. Zato, upišite fakultet, položite dodatne ispite i pribavite diplomu ili zvanje mastera, magistra ili čak doktora nauka, ako vam je to sledeća stepenica.

To dodatno zvanje vam može pomoći da vas promovišu na poslu ili čak i da ga promenite, nađete bolji.

Neki tvrde da radnici na sredini karijere ili kasnije neće imati vremena da nadoknade troškove dobijanja dodatnog zvanja. Ova računica vas može nagnati da upišete kurs koji možete da završite istovremeno dok radite.

Pribavite sertifikat. Tehničke oblasti, upravljanje projektima i ljudski resursi su neke od oblasti u kojima sertifikati pomažu u napredovanju u karijeri. Za sticanje sertifikata treba vam obično manje vremena i novca nego za diploma.

Naučite da komunicirate. Možda mislite da ste dovoljno vešti u komunikaciji, ali na tržištu na kome su prisutni poslodavci iz celog sveta, bitno je da usvojite veštine za savladavanje kulturoloških prepreka.

Vaš poslodavac možda neće znati vaš jezik, doneće neke poslovne običaje iz svoje zemlje, mnoge domaće kompanije pokupiće neke modele ponašanja od svetskih kompanija, prilagoditi ih i primeniti ih u našem okruženju.

Kako ćete znati da li su vam je ovo potrebno? Ako imate sreće vaš šef će vam to reći. Ipak, dovoljno je da uočite da ne dobijate unapređenje na pozicije koje zahtevaju dobre komunikacione veštine.

Gradite lični brend na Internetu. Ovo će zahtevati više vremena nego novca, mada neke usluge mogu i da vas koštaju.

Platite svoj domen i kreirajte svoj web stranicu na kojoj ćete prikazivati svoj rad. Održavajte svoje profile na Fejsbuku, LinkedIn-u i ostalim sajtovima za socijalno umrežavanje. Nadgledajte svoje prisustvo na Netu kako potencijalni poslodavci ne bi našli ništa kompromitujuće o vama.

Lično brendiranje na Internetu vam se danas može činiti kao nešto što rade samo vrhunski profesionalci, ali za pet godina će to svi raditi.

Nađite trenere i mentore. Važno je da imate ljude koji vam pomažu prilikom donošenja bitnih odluka u svojoj karijeri.

Za neke ljude plaćeni savetnik je najbolji pristup. Drugima je dovoljan jedan ili više mentora koji im daju neformalne savete. Koji pristup je najbolji zavisi od toga koliko duboku analizu kretanja karijere želite.

U svakom slučaju, imajte nekog ko će vam dati svoje mišljenje o vašoj karijeri.

Gradite svoj profesionalni profil. Udruženja profesionalaca troše vam i vreme i novac, ali su dobar način da srećete ljude u svojoj industriji koji rade za druge kompanije.

Učešćem u izvršnom ili upravnom odboru nekog udruženja pribaviće vam vredno i isplativo iskustvo u vođenju koje ćete naplatiti kad vas sledeći put budu intervjuisali za posao.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image