• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pakleno vruće raditi u Liru: Posao i za inspekciju

Izvor Beta

Inspekcija rada naložila je američkoj kompaniji Lir (Lear) da preduzme hitne mere kako bi obezbedila adekvatne uslove rada u fabričkom pogonu u Novom Sadu, zbog visokih temperatura na koje se žale radnici.

  Inspekcija rada naložila hitne mere Liru zbog visokih temperatura u fabrici Izvor: MONDO, Lana Stošić
IIustracija
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Radnici su portalu Radija 021 dostavili i fotografije koje pokazuju da je temperatura u pogonu prošle nedelje (18. - 22. jun) dostizala i 30 stepeni celzijusa.

Oni su anonimno za portal 021.rs rekli da su uslovi rada veoma teški, da rade po vrućini 10 časova, stoje u mestu i pod konstantnim su pritiskom.

Portal dodaje da radnici padaju u nesvest, ali da Hitna pomoć ne interveniše uvek, zbog toga što pogon ima angažovane medicinske radnike privatnog doma zdravlja, koji imaju svoju prostoriju u kompaniji.

NA TAJNOM ZADATKU: Srbi "robovi" u Samsungu

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja primio je prijavu o ovom problemu i trenutno se vode dva postupka inspekcijskog nadzora kada je u pitanju poslovanje kompanije Lir.

"Jedna od ovih predstavki je vezana za uslove rada pri visokim temperaturama, gde je poslodavcu naloženo da preduzme hitne mere", poručili su u Inspektoratu za rad i dodali da je drugi postupak vezan za nadzor radnog vremena, pošto je uvedena preraspodela.

Štrajk u Gorenju, radnici odbili predlog uprave

Do sada je Inspektorat za rad primio sedam žalbi na Lir, koje su se odnosile na radno vreme, obračun i isplatu zarada, utvrđivanje radno-pravnog statusa, prestanak radnog odnosa i uslove rada.

Lirova hala je smeštena u Industrijskoj zoni Sever IV, pogon proizvodi električne kablove za automobilsku industriju, a u izgradnju i opremanje Grad Novi Sad je uložio oko četiri milijarde dinara.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Garrosh

Ahahaha neverovatno...pa i očekivalo se da će država da pritisne jedinu firmu koja daje 50 hiljada radnicima, jer se sada ostali pitaju kako tamo može. U drugoj su izvojevali manje plate, da ne dođe do revolucoje, pa sada udri po kaznama, a tamo gde je 200 evra je sve ok...bravo vlasti, bravo državo, bravo botovi

Namćor

Koliko stepeni je u pekari ili piceriji pored pica-peći ? Koliko je stepeni na poljima pod poljoprivrednim kulturama gde još uvek nije sve mehanizovano ? Nije problem u tome već sve to treba adekvatno vrednovati i nagraditi !

Danilo

Dajte otkaz svi, nemojte raditi za 200e

special image