• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAT: Rastu investicije i izvoz, slabi proizvodnja

Izvor Beta

Investicije su u Srbiji u maju nastavile da rastu, kao i izvoz, ali se usporava rast industrijske proizvodnje, što je ozbiljan problem, istaknuto na konferenciji MAT-a.

 MAT: Rastu investicije i izvoz, slabi proizvodnja Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek
Ilustracija
Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Saradnik biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT), Ivan Nikolić, je na predstavljanju novog broja tog mesečnika rekao da izvoz brže raste od uvoza, pa je pokrivenost izvoza uvozom povećana na četiri petine.

"Zbog visokog priliva deviza rastu i devizne rezerve zemlje, pa je Narodna banka Srbije (NBS) da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa otkupila količinu deviza do juna koliko je otkupljeno tokom cele prošle godine", rekao je Nikolić.

Dodao je da preliminarni podaci pokazuju da raste suficit u budžetu i da je u maju bio oko 30 milijardi dinara.

LOŠE VESTI: Štuca industrija, raste deficit

U tom mesecu je i inflacija, prema njegovim rečima, bila rekordno niska i iznosila 0,8 odsto.

Koordinartor MAT-a Stojan Stamenković rekao je da je industrijska proizvodnja u maju porasla svega 0,5 odsto, a prerađivačka 1,6 odsto "što je ozbiljniji problem".

"Prerađivačka industrija od januara do aprila porasla je svega 3,9 odsto a očekivalo se rast od pet do šest odsto", rekao je Stamenković.

Dodao je da na stagnaciju prerađivačke proizvodnje najviše utiče pad u farmaceutskoj i hemijskoj industriji i industriji duvana, dok se stanje popravlja u prehrambenoj industriji i u sektoru motorna vozila i prikolice, ali samo u delu koji proizvodi autodelove.

Istakao je da je u rastu izvoza i uvoza došlo do konverzije pa sada brže raste izvoz, u maju po stopi od 5,1 odsto, a uvoz po stopi od 2,8 odsto.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan

Izvezli smo vise usluga. Na primer, proizvodnja softvera je IT usluga. Zato drzava i hoce da ukine pausalce da poveca oporezivanje ovih usluga posto postojibporez i na izvoz usluga koji PDV obveznici placaju. U zemlji je manje od 5% preduzeca proizvodno, ostala se bave uslugama. To je obicno karakteristika viaoko razvijenih ekonomija koje se baziraju na prihodima sa finansijskih trzista. Od srednje razvijenih je to znak lose ekonomije.

Nisam Ja

Pa sta izvozimo?Krv,organe,mozgove,radnu snagu ili visnje,maline i celik?

Zanimljivo

Raste izvoz,pada proizvodnja.

special image