• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Energetski sporazum Rusije i Srbije neoboriv?

Predsednik Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov izjavio je da je gasno-naftni aranžman koji su predstavnici Srbije i Rusije potpisali u Kremlju 25. januara neoboriv i da ne podleže promenama.

Predsednik Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov izjavio je da je gasno-naftni aranžman koji su predstavnici Srbije i Rusije potpisali u Kremlju 25. januara neoboriv i da ne podleže promenama.

"Vrednost NIS-a će se povećati po završetku modernizacije, a shodno tome će porasti i vrednost akcija koje će zadržati srpska vlada", kazao je Đukov u intervjuu "Politici".

Đukov je izričit kada su u pitanju ulaganja u NIS ističući da su Rusi spremni da plate i više, najmanje još 500 miliona evra, koliko će biti uloženo u modernizaciju srpske naftne kompanije.

Na pitanje kako komentariše izjave potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića da je NIS po ceni od 400 miliona evra poklon Rusima, on je rekao da je cena od 400 miliona evra "samo jedan element u nizu većih i dugoročnih dogovora".

Đukov je, govoreći o proceni tržišne vrednosti za NIS-a od 2,2 milijarde evra, kazao da još nisu upoznati sa procenom i da ne znaju koji su kriterijumi procene, metodologija ili krajnji cilj.

"Pre smo za nastavak dugoročne saradnje sa Srbijom, nego za sticanje brze i jednokratne koristi. Cena za 51 odsto akcija NIS-a zasnovana je na studijama NIS-a koje su izvršili finansijski konsultanti, uključujući i one nezavisne. Cena je dogovorena sa Vladom Srbije i nalazi se u obavezujućem sporazumu", rekao je on.

On je ponovio da cena nije jedini element u sporazumu.

"Tu postoji i naša obaveza da se upustimo u intenzivnu rekonstrukciju i modernizaciju vrednu najmanje 500 miliona evra. Moramo upamtiti da će Vlada Srbije ostati u projektu, jer će biti vlasnik 49 odsto kapitala NIS-a. Vrednost NIS-a će se povećati po završetku modernizacije. Shodno tome će porasti i vrednost akcija koje će zadržati srpska vlada", kazao je Đukov.

On je naveo da "Gaspromnjeft" kupuje 51 odsto akcija NIS-a, što uključuje čitavu njegovu imovinu na dan 1. januara 2008. godine, uključujući, ali ne i ograničavajući se samo na proizvodnju nafte, preradu i prodajne objekte.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image