• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija na Samitu 16+1: Jedan ugovor, tri dogovora

Izvor Tanjug

Srbija je ojačala svoju prijateljsku poziciju s Kinom i postigla nekoliko dogovora koji bi trebaoi da imaju značajne ekonomske rezultate, bilans je učešća na Samitu 16+1 Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Srbija je na aktuelnom samitu Kine i 16 zemalja Evrope pored komercijalnog ugovora za prugu Beograd - Budimpešta, potpisala i Memorandum o razumevanju o zajedničkom formulisanju plana bilateralne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative "Pojas i put", koji je potpisao ministar Aleksandar Antić, zatim Memorandum o razumevanju o zajedničkoj podršci izgradnje Industrijskog parka za voće i povrće, kao i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektima rekonstrukcije deonice na Koridoru 10 na pruzi Beograd-Niš-Preševo-Republika Makedonija, koji je potpisala potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, istakla je danas na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji je održan u Sofiji, da je za našu zemlju izuzetno važno svevremeno i čelično prijateljstvo Srbije i NR Kine, saopšteno je iz vlade.

Brnabić je u obraćanju učesnicima samita, koji su prethodno otvorili premijeri Kine i Bugarske, Li Kećijang i Bojko Borisov, rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je predvodio Vladu Srbije, prepoznao značaj osnaživanja naših odnosa sa Kinom i inicirao jačanje prijateljskih odnosa i saradnje u svim segmentima.

Veliko hvala Bugarima

Premijerka je zahvalila domaćinu, bugarskom premijeru Bojku Borisovu, na uspešnoj organizaciji dva izuzetno važna sastanka u Sofiji u ovoj godini. "Posebno želim da se zahvalim što ste vratili u fokus region Zapadnog Balkana tokom bugarskog predsedavanja Savetu EU i to u pozitivnom svetlu", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade posebno je zahvalila kineskom premijeru Li Kećijangu na ličnoj podršci u okviru mehanizma 16+1 i kineskoj globalnoj inicijativi "Pojas i put" (kolokvijalno novi "Put svile"), koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping.

Srbija je posvećena aktivnom učešću u ovim inicijativama koje su važne za našu zemlju i za ceo region i koje su doprinele boljem povezivanju i jačanju saradnje, naglasila je predsednica vlade i dodala da su, pored infrastrukturnih projekata, značajni i projekti u oblasti energetike, privrede, ekonomije i kulture.

Prema njenim rečima, modernizacija železničke pruge Beograd - Budimpešta, koju zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina, što je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje, ključan je za infrastrukturno povezivanje.

"Upravo zato, za Srbiju je danas najvažnije to što je potpisala komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko- srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije na deonici Novi Sad-Subotica-državna granica (Kelebija), koji je vredan 943 miliona evra", rekla je premijerka i dodala da je time u potpunosti pokriveno finansiranje i izvođenje radova na projektu.

Kineski predsednik pisao Vučiću

Predsednica vlade je rekla da su regionalni infrastrukturni projekti najvažniji za našu zemlju i da će oni doprineti povezivanju i podstaći ekonomski napredak regiona.

Ona je napomenula da su upravo zato, za Srbiju ključni "Autoput mira", do albanske luke Drač, autoput koji će povezati Beograd i Sarajevo i autoput do Bugarske.

Brnabić je naglasila da je izuzetan politički značaj mehanizma 16+1 to što je snažna spona između Istoka i Zapada i Kine i Evrope.

Srbija i Kina rekonstruišu prugu Beograd - Niš

"Želim da zahvalim narodu Kine, predsedniku Siju Đinpingu i premijeru Liju Kećijangu, na snažnoj podršci koju pružaju u sprovođenju projekata. To olakšava razmenu dobara i mobilnost ljudi i pozitivno utiče na stabilnost celog regiona i dalji napredak", istakla je Brnabić.

Brnabić je zaključila da su Vlada Srbije i predsednik Srbije Vučić posvećeni nastavku aktivnog učešća u mehanizmu 16+1 i jačanju strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva između Srbije i Kine.

U delegaciji na Samitu u Sofiji, koj je predvodila premijerka Ana Brnabić, bili su i potpredsednik vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kao i na prethodnom Samitu 16+1 u Budimpešti, održanom u novembru prošle godine, Srbija je i u Sofiji dobila priznanje za pripremu projekata.

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljubičica

Sve intenzivnija saradnja između Kine i Srbije dovodi do jačeg razvoja celog regiona.

Mare

Srbija je na ovom Samitu postigla znacajne rezultate, treba se odrzavati ekonomska kao i prijateljska saradnja sa Kinom.

Davor

Srbija je na pravom putu i cenjena je suda u svetu.

special image