Sezonski posao branje grožđa u Crnoj Gori 30 evra
Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Radnika za sada imaju dovoljno, ali kako se uskoro kreće sa berbom vinskog grožđa ovoj kompaniji biće potrebno oko 800 radnika.

Simo Boljević, koordinator u vinogradarsko voćarskoj proizvodnji, za Dnevne novine je kazao da je berba kardinala počela 5. jula, te da je na berbi angažovano oko 70 radnika, ali da će uskoro biti potrebno i više radne snage. On je dodao da su vinogradi u dobrom stanju i da se nadaju dobroj sezoni.

Boljevič ističe da je za sve radnike koji dolaze sa strane, obezbeđen je smeštaj i hrana, pored zarade koja je dosta solidna, naime, radnik na Ćemovskom polju na dnevnom nivou može da zaradi i do 30 evra, pa i više.

Niko neće da radi za 600 evra mesečno!

“Kad je reč o grožđu, prosečan radnik može da ubere 60 do 70 gajbi u kojoj se nalazi oko sedam kilograma grožđa, ta gajba se radniku plaća 40 centi, tako da je prosečna zarada od 25 do 30 evra, mada neki radnici uberu i više” saopštio je Boljević.

Da su radnici uglavnom zadovoljni uslovima, potvrđuje i sezonski radnik iz Berana Bojan Bubanja koji je angažovan na berbi grožđa. On je rekao da ovaj posao radi 10 godina te da njegova dnevnica iznosi i do 25 evra.

"Ja sam sezonski radnik na berbama, ali radim i preko cele godine ovde. Berbu radim desetak godina. U proseku berem 40 gajbi ali ako je dobar dan i posluži raspoloženje, mogu da uberem i do 60 gajbi grožđa, to je opet 25 evra, što nije loša zarada. Malo nas ometaju vrućine ali smo navikli. Imamo smeštaj i dva obroka, tako da na uslove nemam primjedbi", naveo je Bubanja.