• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija će poštovati energetski sporazum

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, pružio je uveravanja delegaciji Vlade Ruske Federacije, koju predvodi ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, da će naša zemlja u potpunosti poštovati sve što predviđa potpisani međudržavni Sporazum o saradnji u oblasti energetike.

Srbija će u potpunosti poštovati energetski sporazum sa Rusijom, saopšteno je u Beogradu.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, pružio je uveravanja delegaciji Vlade Ruske Federacije, koju predvodi ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, da će naša zemlja u potpunosti poštovati sve što predviđa potpisani međudržavni Sporazum o saradnji u oblasti energetike.

Premijer Cvetković potvrdio je rešenost vlade da će realizacija naftno-gasnog aranžmana, koji je jedna od najvećih investicija u Srbiji, biti završena na obostrano zadovoljstvo.

Eneregetski sporazum sa Rusojom potpisan je 25. januara u Moskvi, a parlament Srbije ga je ratifikovao 9. septembra glasovima 214 poslanika.

Premijer Cvetković je, izrazavajući zahvalnost Vlade Srbije na principijelnoj politici Rusije i na podršci koju nam pruža u vezi sa Kosovom i Metohijom i očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ocenio je da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom od izuzetne važnosti i da ubuduće treba da se iskoriste sve mogućnosti ovog Sporazuma.

Ministar Šojgu izrazio je uverenje da je veliki deo posla urađen i da će nakon formiranja pregovaračkih timova razgovori o svim detaljima tri ugovora, koji proističu iz Sporazuma, biti završeni u roku od 60 dana.
Šojgu, koji je i kopredsedavajući rusko-srpskog međuvladinog komiteta, istakao je da je naftno-gasni sporazum najveći investicioni poduhvat Ruske Federacije na Balkanu.

Obe strane složile su se da će i u narednom periodu nastaviti da unapređuju bilateralnu ekonomsku saradnju.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade - zamenik predsednika i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Sa Šojguom je prethodno razgovarao i bivši premijer, predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, koji je ruskom sagovorniku preneo da bi energetski sporazum Srbije i Rusije trebalo da bude primenjen efikasno i u celosti.

Kako je na konferenciji za štampu rekao potpredsednik DSS Slobodan Samardžić, Koštunica je u ponedeljak ujutro razgovarao sa Šojguom o energetskom sporazumu Srbije i Rusije.

Samardžić je naveo i da u Vladi Srbije postoje različiti stavovi o primeni tog sporazuma, jer, kako je naveo, pojedini članovi Vlade dovode u pitanje deo sporazuma o ceni za kupovinu Naftne industrije Srbije. On je ocenio da je "Rusija dobrom voljom ušla u posao" i da bi neprimenjivanje energetskog sporazuma nanelo veliku štetu interesima Srbije.

Šojgu:Sporazum o NIS - sastavni deo velikog gasnog sporazuma



Šojgu izjavio je u ponedeljak u Nišu da je u razgovorima sa najvišim predstavnicima Vlade Srbije "potvrđeno da je sporazum o Naftnoj industriji Srbije sastavni deo 'velikog' sporazuma o gasnom aranžmanu".

"Ne možemo posebno da procenjujemo neki deo ovog sporazuma. To povlači pregled čitavog sporazuma. Učesnici sporazuma nisu samo dve strane, već i zemlje preko čijih teritorija gasovod 'Južni tok' prolazi'", rekao je Šojgu.

"Pregled jednog dela ovog sporazuma ima za posledicu pregled čitavog sporazuma i podrazumeva usaglašavanje i sa drugim partnerima", napomenuo je ruski ministar.

Na pitanje novinara da li ruska vlada garantuje da će gasovod sigurno proći kroz Srbiju i da će biti magistralni, Šojgu je rekao da ruska strana nije davala povoda za takva pitanja.

"Mi nismo pričali o promeni cene NIS, gasa o promeni obima investicija. Odmah posle ratifikacije, eksperti 'Gasproma" došli su i započeli razgovore o opercionalizaciji sporazuma. Ruski specijalci će raditi na razminiranju trase gasovoda", podsetio je Šojgu.

"Danas smo se dogovorili da će svi detalji oko NIS biti završeni za dva meseca i ja očekujem da će na 61. dan početi radovi", rekao je Šojgu.

"Vi ste procenili, vi ste predložili i mi smo rekli da to možemo kupiti po toj ceni. Sledećeg dana, vi pričate o novoj ceni", dodao je on. Ruski zvaničnik je pitao i "koliko puta se jedna stvar može procenjivati po zakonima Srbije -jednom, dva puta, tri puta..."

Zamenik premijera Ivica Dačić je rekao da je "Srbija ozbiljna država i da će poštovati ono što je potpisano u prisustvu najviših zvaničnika dve zemlje i da nije moguće menjati ono što je već ratifikovano".

"Sve drugo su detalji koji neće ugroziti suštinu sporazuma. za Srbiju su gasni aranžman sa Rusijom i sporazum sa Fijatom dva važna strateška projekta koja će biti završena do kraja godine", napomenuo je Dačić.

"Naša starteška dva cilja u spoljnoj politici su ulazak u EU i saradnja sa Ruskom Federacijom. Ta dva cilja su u saglasju. Ako neko misli da od Rusije ima bolje saveznike, neka ih nađe. Nisam primetio većeg saveznika od Rusije u proteklim godinama", ocenio je Dačić.

On je naveo da je u razgovorima u Vladi Srbije bilo reči o načinu rešenja kliringškog duga Rusiji preko rekonstrukcije Hidrelektrane "Đerdap" najavljujući da će Ministarstvo energetike Srbije sa ruskom stranom brzo završiti te dogovore.

Razgovarali smo o proširenju ugovora o slobodnoj trgovini, napomenuo je Dačić i zahvalio Rusiji i ruskom narodu na principejelnom stavu u očuvanju međunarodnog prava i podršci koju pruža Srbiji u odbrani Kosova i Metohije.

Šojgu je sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije posetio ruske specijalce koji rade na uklanjenju kasetnih bombi na niškom aerodromu "Konstantin Veliki".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image