• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada objavila tender za RTB Bor

Izvor Tanjug

Vlada Srbije objavila je tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor".

 RTB Bor - tender Izvor: Petar Stojanović, MONDO
Izvor: Petar Stojanović, MONDO


Oglas o raspisivanju tendera objavljen je u dnevnom listu "Politika".

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara, saznaje Tanjug.

Prema uslovima, prijave mogu da se podnesu do 20. avgusta, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Mogu konkurisati strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde americkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada americkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Interesovanje za RTB je do sada pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "đu dilidžens". 

Konačno i RTB Bor ide na tender


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da je jedna kineska kompanija zainteresovana za učesće na tenderu za RTB Bor.

On je rekao da je uveren da su Kinezi pokazali interesovanje jer su Srbiju prepoznali kao gostoprimivu zemlju i kao zemlju radnih i marljivih ljudi.

Rudarsko-topioničarski basen u Boru zapošljava 5.000 ljudi direktno, a da od njega zavisi 20.000 porodica, rekla je nedavno predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Očekujem da ćemo imati ono što smo imali u Železari u Smederevu, mnogo jači kompleks u Boru koji će na bolji način da odgovori na potrebe za dinamičnim ekonomskim razvojem", rekla je predsednica vlade.

Navela je da RTB Bor sa 0,8 odsto doprinosi BDP-u, ali i da bi mogao, ako se tender završi u skladu sa očekivanjima, da doprinosi i dodatnih jedan odsto, odnosno 1,8 odsto, što je važno za ekonomski razvoj.

"Nadam se da ćemo zadržati sve ljude i očekujem da taj posao završimo do kraja godine i da će to biti veliki impuls za Bor i okolinu", rekla je Brnabić.


Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sta?

Drzava nema da izdvoji 350mil za rudnik ZLATA a nudi se fudbalerima 20mil ako prodju dalje?

special image