• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prinos pšenice je OK, a kukuruza će biti baš dobar

Izvor Tanjug

Prinos ovogodišnjeg roda pšenice je zadovoljavajući, ali je ona nešto lošijeg kvaliteta, dok kukuruzu pogoduju vremenske prilike i očekuje se da će rod biti dobar.

Žetva pšenice završena je velikim delom, kazao je za Tanjug direktor Udruženja Žita Srbije, Vukosav Saković, i dodao da je u brdsko-planinskim krajevima ostao još neki mali procenat koji ne može promeniti procene ni kada je u pitanju rod, ni kada je u pitanju kvalitet.

"Ako govorimo o žetvi koja je ostala iza nas, prinosima možemo da budemo zadovoljni, oni će biti negde oko pet tona po hektaru, ali što se kvaliteta tiče bilo je ozbiljnih problema sa dugotrajnim kišama, žetvom koja je jako dugo trajala, prekidana više puta i svaka kiša je delimično uticala na pogoršanje kvaliteta", kazao je Saković.

Govoreći o prolećnim usevima, odnosno kukuruzu, suncokretu i soji, Saković je rekao da oni izgledaju izvanredno.

Pšenica kod Direkcije - 16 dinara

"Njima ovakvo vreme pogoduje, toplo vreme sa dosta vlage i mogu se očekivati čak i rekordni prinosi od sve tri kulture, ukoliko vremenske prilike budu poslužile i išle na ruku u periodu žetve", naveo je Saković.

Aflatoksin neće biti problem

Prema njegovim rečima, za rod kukuruza u periodu kada mu je bilo najpotrebnije bilo je dovoljno padavine, a ukoliko se kišovito vreme nastavi povećava se rizik od pojavljivanja fusarijuma na zrnu, odnosno gljivice koja može da izazove trulež zrna. "Sa druge strane, zbog ovakve kišovite godine, sigurno je da nećemo imati problema sa aflatoksinima. Jul mesec je mesec kada kukuruz 'troši' najviše padavina i tada mu u proseku treba 130 litara padavina po kvadratu što je velika količina, ali smo ove godine na najvećem broju lokacija imali tu količinu", rekao je Bekavac za Tanjug.

Novica Mladenov sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, kazao je za Tanjug da lošiji kvalitet za građane nema velikog značaja, te da više utiče na izvoz pšenice.

"Verovatno će se odraziti na smanjenje cene pšenice pri izvozu. Kada je lošiji kvalitet onda i cena pada. Parametar je poremećen, jer je pšenica dugo kisla i došlo je do buđenja klice, čak i do proklijavanja. Klica kada počinje da diše koristi hranljive materije iz zrna i zbog toga dolazi do smanjenog kvaliteta", objasnio je Mladenov.

Selekcioner kukuruza sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Goran Bekavac, kaže da je rano krajem jula procenjivati kakav će biti rod, jer sve zavisi od nedelja koje su pred nama, vremenskih prilika.

"Međutim, koliko vidim ovo će biti rodna godina što se tiče kukuruza", ocenio je Bekavac.

Kako je kazao, trenutno kukuruz izgleda jako dobro na najvećem broju lokaliteta i postoje svi preduslovi da imamo dobru godinu što se tiče prinosa.

"Mislim da ćemo svi koji se bavimo kukuruzom ove godine zadovoljno trljati ruke", dodao je.

Rod kukuruza bi smanjio eventualni ozbiljniji vreli toplotni talas, dok bi najveći problem izazvalo olujno nevreme, koje bi rušilo i vadilo biljku iz korena.

"Ako biljke padnu dole nećemo moći mehanizacijom da ih pokupimo, ali ako se nastavi ovakvo vreme ne vidim nijedan rizični momenat koji bi mogao da se desi", zaključio je Bekavac.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zombi

Opet velika laz nama lose psenice ,sva je istovarna na istu kamaru a to losem kvalitetu jevsamo maska za manju cenu

cruelmil

Ali ce se zbog puno kise opet pojaviti problem sa aflatoksinom u mleku

seljo

Ni u susi gladi ni u rodu hleba!

special image