• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEVIĐENO U BEOGRADU: Prva IPO na domaćoj Berzi

Izvor Beta

Na Beogradskoj berzi danas je poseban dan - obavlja se prva inicijalna javna ponuda jedne kompanije, posle 80 godina. Novac za poslovanje se dobija prodajom akcija a ne kreditom banke.

Jedinstveni prospekt za javnu ponudu akcija i uključenje na regulisano tržište Beogradske berze dala je kompanija Fintel energija iz Beograda. Time je zvanično započet proces inicijalne javne ponude (u svetu finansija pozanatu po engleskoj skraćenici IPO - initial public ofrering) akcija te kompanije koja za unapređenje poslovanja planira da na berzi prikupi 27,5 miliona evra kroz emitovanje 6.500.000 komada običnih akcija, nominalne vrednosti 500 dinara po akciji.

Upis akcija će trajati narednih 90 dana, posle čega se, tokom novembra, očekuje i njihovo uključenje u trgovanje na Prime Listing Beogradske berze.

Prvi dan na berzi Facebook skakao i 10 odsto

Javna ponuda akcija smatraće se uspešnom ako najmanje 1.500.000 novih akcija bude upisano i uplaćeno, saopštila je Beogradska berza.

"Ovo je izuzetno značajan dan za domaće tržište kapitala, privredu i građane. Po prvi put jedna privatna kompanija koja posluje u Srbiji prikuplja sredstva za buduće poslovanje putem tržišta kapitala. Na ovaj način se otvaraju nove mogućnosti, kako za kompanije, tako i za potencijalne investitore koji će, na bazi raspoloživih informacija javno dostupnih u objavljenom prospektu, moći da donesu investicionu odluku", rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Dodao je da očekuje da i drugi privrednici i tržišni akteri prepoznati mogućnosti finansiranja poslovanja putem domaće berze i značaj finansiranja organskog rasta kompanije na taj način.

U prospektu za javnu ponudu akcija, kako je ukazala Beogradska berza, moraju da budu navede sve neophodne informacije o kompaniji i hartijama od vrednosti koje će kompanija emitovati, a koje će investitorima omogućiti objektivnu procenu svih aspekata poslovanja, ali i potencijala za rast u budućnosti i donošenje kvalifikovane investicione odluke.

Prospekt je zakonom regulisan dokument, koji odobrava Komisije za hartije od vrednosti Srbije, na osnovu kojeg se i građanima i profesionalnim investitorima omogućava donošenje odluke o tome da li žele da ulože svoja sredstva i na taj način postanu suvlasnici kompanije i učestvuju u njenim poslovnim aktivnostima i rezultatima.

"Bilo koja investicija u akcije povezana je sa brojnim rizicima, koji se jasno navode u prospektu, a na investitorima je da procene da li su ti rizici prihvatljivi i u kojoj meri", navela je Beogradska berza.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deda Veljko

Konačno!

special image