• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta skuplja zbog pada zaliha goriva u SAD

Sirova nafta je u sredu poskupela za dva dolara po barelu, pošto je zabrinutost za snabdevanje gorivom u SAD zasenila neizvesnosti oko 700 milijardi dolara vrednog plana američke vlade za spasavanje ugroženog finansijskog tržišta.

Sirova nafta je na svetskim berzama u sredu poskupela za dva dolara po barelu, pošto je zabrinutost za snabdevanje gorivom u SAD zasenila neizvesnosti oko 700 milijardi dolara vrednog plana američke vlade za spasavanje ugroženih domaćih banaka i drugih finansijskih organizacija.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla dva dolara, na 108,61 dolar po barelu, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela 1,80 dolara, na 104,88 dolara za barel, preneo je Rojters.

Analitičari očekuju da će nedeljni izveštaj američkog Ministarstva energetike o zalihama u SAD u sedmici zaključno sa 19. septembrom, koji treba da bude objavljen u sredu popodne, pokazati pad zaliha sirove nafte od dva miliona barela usled poremećaja izazvanih uraganom Ajk, što je već peta nedelja zaredom da zalihe padaju.

Energetske firme u SAD i dalje rade na ponovnom pokretanju proizvodnje, rada rafinerija i naftovoda u Meksičkom zalivu, koji su zatvoreni u naletu uragana Ajk početkom meseca.

Poremećaji u proizvodnji nafte i derivata su, prema proceni analitičara, takođe uticali na pad zaliha goriva prošle nedelje, tako da se očekuje da će izveštaj pokazati smanjenja rezervi lož-ulja i dizela od 1,5 miliona barela i pad zaliha benzina od četiri miliona barela.

Nakon što je 11. jula vredela rekordnih 147,27 dolara za barel, sirova nafta je prošle nedelje pojeftinila na samo 91 dolar za barel, usled sve brojnijih dokaza da visoke cene energenata i usporenje privrednog rasta dovode do smanjenja tražnje goriva u zemljama - velikim potrošačima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image