• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABRINUTI? Kartica u džepu a skidaju vam pare!

Izvor mondo.rs

Plaćate beskontaktnom karticom opušteno i ne zamarate se procedurom, ali brinete li da li vam se može skinuti novac i za nešto što niste kupili? Snimci na internetu kažu da može, a bankari kažu...

Internet društvenim mrežama kruže snimci na kojima čovek sa mobilnim POS aparatom "bez po muke" zaključuje transakciju sa platnom karticom bez znanja vlasnika a koja je drugom čoveku - u džepu.

Krađa para s platne kartice u džepu
Izvor: Youtube/Shona Easton

Snimci su izazvali polemike na mrežama, ljudi su ozbiljno zabrinuti ali banke i kartičari kažu da je sve pod kontrolom, i da se novac može teorijski skinuti, ali se uvek zna ko ga je od koga skinuo. Sa samim podacima je, međutim, malo veći problem.

Prevoz ne "plaćajte" celim novčanikom

Takođe, u centralnoj banci naglašavaju i da, ukoliko korisnik kartice u novčaniku drži beskontaktnu platnu karticu i karticu za plaćanje prevoza, približavanjem novčanika beskontaktnom čitaču sa namerom da se očita kartica za prevoz obavlja se očitavanje obe kartice. Kako navode, u ovom slučaju ne radi se o zloupotrebi platne kartice, ali dolazi do zaduživanja računa korisnika iako to nije želeo.

Prvo potrebno je znati nešto o tome kako ova tehnologija funkcioniše. U Narodnoj banci Srbije naglašavaju, piše tabloid "Kurir", da je očitavanje beskontaktne kartice bez znanja korisnika (u prevozu, redu za čekanje i slično) koja je u džepu, torbi ili novčaniku moguće sa oko četiri centimetra i manje udaljenosti bilo kojim čitačem, a moguće je i NFC mobilnim telefonom. Međutim, kako objašnjavaju, na ovaj način se mogu pročitati samo broj i datum važenja kartice, ali se ne može kopirati kartica, niti obaviti većina transakcija.

U kartičarskim kompanijama tvrde da nije bilo zabeleženih slučajeva ovakvih zloupotreba beskontaktnih platnih kartica u realnim okolnostima, pa su ovakvi video snimci u domenu mogućeg, ili pre glasina.

Prvo, da bi neko izvršio transakciju on mora da ima registrovani POS terminal kao prodavac robe ili usluga, a transakcija se vrši s računa kupca na račun prodavca.

Čak i ako se transakcija zaključi, trošak ne može biti veliki, jer je beskontaktno plaćanje predviđeno za male kupovine, te je limitirano na oko 2.000 dinara. Tu je obično i usluga obaveštenja SMS-om, koja ide uz beskontaktne ili platne kartice uopšte, tako da znate da vam je promenjeno stanje na računu gotovo istog trenutka.

Krađa platnih kartica nikad lakša, za sekund!

Sa kupovinom preko interneta već može biti ozbiljniji problem.

"Sa očitanim podacima sa kartice moguće je izvršiti zloupotrebu na internet prodajnim mestima trgovaca gde se ne zahteva unošenje dodatnih podataka o kartici koji povećavaju nivo zaštite", navode u NBS, i dodaju da je zato neophodno da korisnici drže svoje kartice na sigurnom mestu, gde je mala verovatnoća da kartica bude očitana, kao i da svoje pin i CVC kodove čuvaju odvojeno od kartica.

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RM

Pre nekih godinu dana, sedim ja za stolom, ručam sa porodicom kad čujem da mi mobilni javlja da imam poruke. Zaredom, jedna poruka, druga, treća.. Otvorim telefon kad poruka iz banke, banka, odnosno neko treći mi skida sa računa po otprilike po 9000 dinara..ja se uspaničio, zovem banku da blokiraju kartice, poruke o transakcijama stižu i dalje. Banka me upućuje na tamo neki broj koji pozovem i konačno blokiram kartice. Skinuli mi oko 600 eur, to se dešavalo u popodnevnim satima, narednog jutra poranim, pravo u banku gde zvanično prijavim slučaj, pa u MUP gde i njima prijavim ... Da skratim priču, posle nekih 15ak dana vraćene su mi pare ali već preko godinu dana bez ikakve informacije ko stoji iza toga

RM

@RM nisam naveo da mi je navedeni iznos skinut sa dva računa, dinarskog i deviznog. Koliko je para bilo, toliko je i skinuto. Da je bilo više para, više bi i skinuli. Da nisam reagovao i prijavio, verovatno mi ne bi bilo vraćeno

RM

@RM ono najvažnije nisam rekao. OBE KARTICE, DINARSKA I DEVIZNA SU BILE KOD MENE U NOVČANIKU, NOVČANIK U DŽEPU

special image