• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privatizacioni savetnik za aerodrom do 2009.

Generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Bojan Krišto najavio je da bi do kraja godine mogao da bude raspisan tender za privatizacionog savetnika, koji će u roku od godinu dana pripremiti privatizaciju aerodroma.

Generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Bojan Krišto najavio je da bi do kraja godine mogao da bude raspisan tender za privatizacionog savetnika, koji će u roku od godinu dana pripremiti privatizaciju aerodroma.

Aerodrom će biti privatizovan kroz javnu ponudu akcija, što podrazumeva reorganizaciju preduzeća, promenu statusa, unapređenje zakonskog statusa i jasan plan razvoja, objasnio je on u intervjuu nedeljniku "Vreme".

Krišto je ocenio da će akcije aerodroma, koje će se uskoro naći na berzi, "biti pravi hit" i da će boljem poslovanju tog preduzeća doprineti i privatizacija "Jat ervejza", jer će to omogućiti otvaranje tržišta.

On je ukazao da će odluku koliki će procenat Aerodroma "Nikola Tesla" biti privatizovan doneti Vlada Srbije, a neke predloge će dati i privatizacioni savetnik.

"Mislim da neće biti privatizovano više od 50 odsto, a najrealnija očekivanja su da bude privatizovano između 30 i 32 odsto. Ideja je da 15 odsto dobiju građani, da 15 odsto bude inicijalna javna ponuda i da preostala dva-tri procenta dobiju sadašnji i bivši zaposleni", rekao je Krišto.

On je naveo da je teško utvrditi vrednost Aerodroma "Nikola Tesla" jer to preduzeće nije na berzi - "kada ste na berzi, onda po akcijama znate koliko vam preduzeće vredi".

"Naša procena iz decembra prošle godine je između 150 i 200 miliona evra, mada uzimajući u obzir da nam profitne stope stalno rastu, mislim da je vrednost i veća. Pravi pokazatelj biće izlazak na berzu", kazao je direktor aerodroma.

Krišto je izrazio uverenje da će vrednost aerodroma pri privatizaciji biti četiri do pet puta veća nego u novembru prošle godine, kada je on došao na mesto generalnog direktora, kao i da nije nemoguće da njegova vrednost u tom trenutku iznosi i 800 miliona evra.

On je podsetio da Aerodrom "Nikola Tesla" poseduje kargo-terminal čiji su kapaciteti iskorišćeni do 40 odsto, a da izgradnja novog kargo-terminala podrazumeva izgradnju tehničkih kapaciteta, pomoćne objekte i neophodnu infrastrukturu.

Prvi korak je da se na tenderu pronađe partner koji će voditi postojeći kargo-terminal, a da sledeći korak bude izgradnja novog kargo-terminala, objasnio je Krišto.

Tender za kargo-operatera za korišćenje našeg postojećeg kargo-terminala trebalo je da bude raspisan u septembru, što se nije dogodilo, tako da će rokovi biti malo pomereni, ali očekujem da ćemo i taj problem rešiti u narednih godinu-dve dana, istakao je direktor aerodroma.
Krišto je izrazio očekivanje da će za godinu dana "lou kost" kompanije doći i na Aerodrom "Nikola Tesla".

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image